feb. 15, 2019
1660 Views
0 0

3 reguli de bază pentru a organiza un parastas rapid

Postat de

Odată cu pierderea unei persoane dragi, este înmormântat doar corpul acesteia, urmând că amintirea acesteia să rămână alături de noi pentru totdeauna.

servicii funerare

Ce este parastasul?


Parastasul reprezintă slujba de pomenire a morților, în cadrul căreia ne rugăm pentru persoană trecută în neființă, pentru odihnă veșnică a acesteia și iertarea păcatelor. Să nu uităm că o astfel de slujba religioasă se organizează în anumite perioade ale anului, la intervale de timp exact stabilite conform tradiției creștine: prima dată la 3, 9 și 40 de zile după moarte, apoi la 3, 6 și 9 luni, urmează la un an și după aceea în fiecare an, până se îndeplinesc 7 ani de la moarte.


Ce servicii sunt incluse?


Serviciile de organizare parastase includ de obicei stabilirea meniului ce urmează a fi servit cu ocazia acestei slujbe religioase, precum și a cantității de mâncare necesară a fi preparată în funcție de numărul persoanelor participante. Serviciile funerare se pot ocupă și de cumpărături, gătitul și servirea preparatelor, scapându-vă astfel de aceste griji.
Tot aceștia asigură colivă și colacii pentru biserica ce urmează a fi sfințite și mai apoi împărțite și ajută la găsirea locației perfecte pentru slujbă.


Cum ne pregătim pentru parastas?


Conform tradiției trebuie să ducem, la slujba de la biserică, vin, colivă, lumânări și un colac din care preotul va scoate părticica pe care o va așeza pe icoană. Din acesta va împărți bucățele rudelor decedatului. Hainele ce vor fi date de pomană vor fi binecuvântate de către preot printr-o rugăciune din Molitfelnic. Se mai dau de pomană obiecte de uz casnic și bucate (neapărat de post, dacă parastasul se face în timpul postului. Chiar dacă răposatului îi plăcea numai mâncarea ‘de dulce’, această ‘nu este primită’ în zilele de post.


Tot potrivit tradiției, crucea din piatră ar trebui ‘ridicată’ fie la parastasul de 40 de zile, fie la cel de la un an de la deces. Crucea din lemn rămâne și ea la mormânt, până când putrezește. Iar nouă cruce va fi sfințită de către preot, printr-o slujbă specială. La mormânt se mai aduc: un vas cu apă curată, busuioc, lumânări,tămâie, colivă și puțin vin. La parastasul de 40 de zile se aduce și icoană care a stat pe pieptul răposatului, când i s-a făcut slujba de înmormântare.

Așadar,  parastasul reprezintă slujba de pomenire pentru a păstra vie amintirea ființelor dragi, care au plecat poate prea devreme dintre noi.

 

Mai multe detalii pe Funerare-Nonstop.ro

Categorii:
LifeStyle
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *