mart. 3, 2020
1881 Views
0 0

3D Printer – Imprimarea 3D Rasina

Postat de

Imprimantele 3D din rasina sunt inovatii ale tehnologiei care avanseaza pe zi ce trece. Acestea produc imprimeuri incredibil de precise, ofera o mare varietate de materiale si sunt relativ rapide. Aceste masini de precizie ajungeau la costuri exorbitante pana acum ceva timp, dar in ultimii ani, imprimantele 3D din rasina au devenit relativ ieftine.

Imprimarea 3D din rasina este cunoscuta pentru capacitatea sa mare de a realiza piese foarte dragute, extrem de detaliate, totul datorita unei tehnologii numite polimerizare in cuve, care este mai complexa decat modelarea cu depunere condensata (FDM), cea mai comuna  tehnologie de printare 3D.

Polimerizarea foloseste un fotopolimer sub forma unui fluid vascos, rasina si o sursa de lumina pentru a atenua rasina si, prin urmare, pentru a construi partile dorite. Exista doua tipuri principale de tehnologie de polimerizare: stereolitografie sau SLA si procesare digitala a luminii (DLP). Diferenta principala dintre cele doua este sursa de lumina folosita pentru a atenua rasina si pentru a produce o parte dorita.

Inainte de a intra in detalii despre modul in care functioneaza „imprimantele 3D din rasina UV” si tehnologia din spatele lor, ar trebui sa spunem mai intai ca „imprimanta 3D din rasina UV” nu este un termen adecvat, in ciuda cautarii deseori pe web. Termenul potrivit pentru imprimantele 3D care realizeaza rasina este pur si simplu „imprimanta 3D cu rasina”. Intr-adevar, imprimantele 3D DLP nici macar nu folosesc lumina UV.

Imprimanta 3D SLA

O imprimanta SLA 3D se bazeaza in principiu pe un rezervor de rasina, o platforma de construire, un elevator – folosit pentru deplasarea platformei de construire in sus sau in jos – o sursa de lumina si o pereche de galvanometre. Procesul de imprimare incepe cu rasina turnata in cuva, astfel incat sa existe un singur strat intre platforma de construire si partea de jos. Dupa ce platforma de constructie este in loc, sursa de lumina straluceste prin partea inferioara a cuvei, care este transparenta, pentru a atenua rasina.

Cand laserul termina procesul de intarire a unui singur strat, platforma de construire este ridicata cu un strat inaltime si procesul se repeta pana cand piesa este completa.

Imprimanta 3D DLP

Dupa cum am mentionat deja mai sus, singura diferenta intre imprimantele 3D DLP si SLA este sursa de lumina folosita pentru atenuarea rasinii.

Tehnologia

Imprimantele 3D DLP pentru sursa de lumina sunt un ecran de proiector digital. In timp ce in SLA, un laser trateaza un singur punct la un moment dat, ecranul unei imprimante DLP proiecteaza imaginea unui intreg strat simultan. Ca urmare, imprimantele DLP imprima, in general, mai rapid decat imprimantele SLA. Dispozitivul folosit pentru controlul unde este proiectata lumina in imprimantele DLP 3D se numeste dispozitiv digital micromirror (DMD). Acesta este un fel de galvanometre dintr-o imprimanta SLA, dar mult mai sofisticat.

Procesul de imprimare pentru DLP este acelasi ca in cazul SLA, platforma de construire este turnata in cuva lasand doar un singur strat de inaltime intre ea si partea inferioara a cuvei. Cand imaginea unui strat clipeste, aceasta curata rasina formand un strat solid.

Categorii:
Afaceri · Tehnologie
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *