iul. 4, 2020
1420 Views
0 0

7 trucuri pentru a economisi energia cu ajutorul unei combine frigorifice

Postat de

Din dorinta de-a reduce facturile la utilitati si, totodata, de-a contribui la lupta impotriva incalzirii globale, multi oameni cauta sa economiseasca energia. Frigiderul, combina sau lada frigorifica sunt printre cei mai mari consumatori de curent electric, generand un consum de aproximativ 15% din totalul facturii de energie electrica. Si cum nu poti renunta la utilizarea lor, avem cateva modalitati prin care poti sa economisesti bani:

1. Evita deschiderea inutila a usii

Incearca sa nu lasi usa deschisa mai mult decat ai nevoie, atunci cand iei sau pui alimente in combina frigorifica. Aerul cald patrunde in interior si mareste gradul de umiditate, iar rezultatul este formarea de gheata si, implicit, cresterea consumului de energie electrica.

2. Seteaza o temperatura optima

De regula, termostatul trebuie reglat la 3-5 grade Celsius pentru frigider si, cel mult, -18 grade Celsius pentru congelator. La aceste temperaturi, beneficiezi de costuri optime de functionare si pastrezi alimentele in conditii ideale. Daca iti doresti un nivel de temperatura mai scazut, tine cont ca o diferenta de doar 1 grad Celsius poate duce la o crestere de pana la 8% a consumului de energie electrica.

3. Fara alimente calde in interior

Ai grija sa nu introduci preparate culinare sau alte tipuri de alimente calde in combina frigorifica. Temperatura interna va creste, celelalte produse din jur se vor incalzi si ele, iar aparatul va consuma mai mult curent pentru a aduce temperatura din interior la cea adecvata.

4. Nu umple combina frigorifica peste masura

Este adevarat ca frigiderul si congelatorul trebuie sa fie pastrate pline, intrucat, cu un volum mai mare de alimente racite in interior, isi va pastra mai usor temperatura, atunci cand aerul rece se pierde prin usa deschisa. Insa, combina frigorifica nu trebuie umpluta peste masura, fiindca agregatul de refrigerare va folosi mai multa energie pentru a mentine o temperatura optima. Lasa cel putin 20% spatiu liber pentru o buna circulatie a aerului, iar, daca ai nevoie sa depozitezi mai multe alimente, achizitioneaza o lada frigorifica la pret mic din Carrefour, care iti va satisface toate nevoile.

5. Pastreaza aparatul electrocasnic mereu curat

Ai grija ca atat interiorul cat si exteriorul combinei frigorifice sa fie curate in permanenta. Ventilatia insuficienta a aparatului creste consumul de electricitate cu pana la 10%, asa ca pozitioneaza-l la o distanta de cativa centimetri de perete sau mobilier. De asemenea, este important sa cureti regulat condensatorul, si anume grilajul din spatele combinei, cu ajutorul unei perii de praf sau cu aspiratorul.

6. Inlocuieste produsul vechi 

Cu toate ca poate fi vorba de-o investitie neplanificata, inlocuirea unui aparat vechi se dovedeste o adevarata economie de bani. Frigorificele vechi au costuri foarte mari de operare, in timp ce achizitia unei combine din clasa A+ sau A++ iti va oferi un randament bun, performante tehnice inalte si consum redus de energie.

7. Dezgheata aparatul in mod regulat

Este necesar sa dezgheti combina frigorifica cu regularitate, fiindca un strat de gheata de 5 mm creste consumul de energie cu aproape 30%. Pastreaza interiorul curat si nu te gandi ca mai multa gheata inseamna o temperatura mai rece, pentru ca acest lucru nu face decat sa creasca factura la energia electrica.

Aparatele frigorifice au rolul de a ne simplifica viata. Totusi, sunt mari consumatoare de energie, de aceea respecta sfaturile privind exploatarea acestora in mod optim, daca vrei sa ai facturi mici.

Categorii:
Uncategorized
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *