Mușchii cvadriceps sau cvadriceps femuris sunt un grup de patru mușchi care acoperă partea din față și părțile laterale ale coapselor. Cvadricepşii sunt printre cei mai mari și mai puternici mușchi ai corpului tău. Ei oferă forța de care aveți nevoie pentru a alerga, a merge, a sări, a lovi cu piciorul și pentru a finaliza majoritatea mișcărilor din partea de jos inferioare a corpului.
Funcția principală a cvadricepşilor este de a vă menține genunchiul stabil și de a vă ajuta să îl sustineti. Din cauza cantității de stres pe care le suportă, aceşti muşchi pot fi predispuşi la accidentări. Tratamentul va varia în funcție de leziunea specifică, dar poate include metoda RICE (odihnă, gheață, bandaj, ridicare), medicamente, terapie fizică și intervenție chirurgicală.
Acest articol explică anatomia și funcția mușchilor cvadriceps. De asemenea, acoperă unele dintre cele mai frecvente leziuni care afectează cvadripceşii, împreună cu modul în care sunt tratate aceste leziuni.
Anatomie
Mușchiul cvadriceps femural se traduce prin „mușchiul cu patru capete al femurului” în latină. Primește acest nume datorită celor patru mușchi separați care alcătuiesc grupul cvadriceps din fiecare coapse, care acoperă toți partea din față și părțile laterale ale femurului (osul coapsei).
Cei patru mușchi cvadriceps separati sunt:
- Vastus intermedius
- Vastus medialis oblic (VMO)
- Vastus lateralis
- Rectus femuris
Locație
Rectus femoris se află în mijlocul coapsei și acoperă o mare parte din ceilalți trei mușchi. Acesta este cel mai superficial mușchi cvadriceps, ceea ce înseamnă că este cel mai aproape de suprafața pielii tale.
În timp ce rectul femural începe în partea superioară a ilionului (osul șoldului) și se întinde în jos pe coapsă, ceilalți mușchi quad încep fiecare din diferite părți ale femurului.
Vasul lateral este pe partea exterioară a coapsei. Este cel mai mare și mai puternic mușchi quad.
Vasul medial este pe partea interioară a coapsei. Este cel mai mic muschi quad.
Vasul intermediar se află între vastul lateral și vastul medial. Este cel mai profund muschi quad, acoperit in intregime de rectul femural.
Toți cei patru mușchi se unesc chiar deasupra rotulei (rotulă). Ele sunt atașate la partea superioară a rotulei prin intermediul tendonului cvadricepsului.
În partea inferioară a rotulei, tendonul cvadricepsului devine tendonul patelar, care atașează rotula de tuberozitatea tibială – o structură osoasă sub partea din față a genunchiului care acționează ca pârghie a genunchiului.
Structura
La fel ca toți mușchii corpului tău, mușchii cvadriceps sunt formați din fibre musculare strâns legate. Fibrele musculare în sine sunt făcute din proteine. Acest lucru explică de ce culturiștii și alți sportivi mănâncă mai multe proteine pentru a-și construi și menține mușchii.
Fibrele musculare pot fi împărțite în două tipuri:
- Fibrele cu contracție lentă Fibrele ard energia încet și constant, astfel încât să puteți sta în picioare, să mergeți și să faceți alte activități de intensitate scăzută pentru perioade lungi de timp.
- Fibrele cu contracție rapidă obosesc mai repede, deoarece susțin mișcări intense care necesită explozii mari de energie, cum ar fi sprintul și săriturile.
Toți oamenii au un amestec de fibre lente și rapide în cvadriceps. Dar unii oameni pot avea în mod natural o cantitate mai mare de un singur tip.
De exemplu, o persoană care este un sprinter natural poate avea mai multe fibre musculare cu contracție rapidă în cvadriceps, în timp ce cineva care este un mare alergător de anduranță poate avea mai multe fibre musculare cu contracție lentă. Este posibil să construiți mai multe dintr-un anumit tip de fibre cu antrenament adecvat.
Aproximativ două treimi din fibrele musculare care alcătuiesc vastul lateral sunt cu contracții rapide, ceea ce explică de ce este cel mai puternic mușchi cvadriceps. Din punct de vedere practic, dacă doriți să vă creșteți vastul lateral, ar trebui să faceți exerciții de antrenament mai explozive, cum ar fi sprinturi și genuflexiuni.
Funcţie
Dacă vă așezați pe un scaun și vă îndreptați genunchiul de câteva ori, puteți vedea și simți cvadricepşii în acțiune pe partea din față a coapsei. Când quad-urile (cvadricepşii) se contractă, îți îndreaptă piciorul la articulația genunchiului, permițându-ți să alergi, să mergi, să sari, să urci scările, să te aşezi și multe altele.
Deoarece cvadricepsul se extinde peste rotula, ele ajută și la menținerea acestuia în poziția corectă într-un șanț la capătul osului coapsei. Toți mușchii quad (cvadriceps) lucrează pentru a vă menține stabil genunchiul. Dar rectul femural este singurul mușchi quad care traversează articulația șoldului și poate ajuta la îndoirea (flexia) în sus a șoldului.
Vasul medial oblic (VMO) este deosebit de important pentru stabilizarea articulației genunchiului și controlul modului în care se mișcă rotula. Dacă VMO este slab sau nu funcționează corect, rotula se poate freca de partea laterală a șanțului. În timp, acest lucru poate deteriora cartilajul genunchiului și poate provoca inflamarea mucoasei articulațiilor.
Afecţiuni asociate
Multe sporturi și activități fizice pun mult stres asupra cvadricepşilor, făcându-i predispuși la accidentări. Rectus femuris este cel mai frecvent muşchi cvadriceps supus unei accidentări, pur şi simplu pentru că este cel mai aproape de piele şi acoperă ceilalţi muşchi cvadriceps.
Dacă vă accidentaţi mușchii cvadriceps, este posibil să aveți dificultăți cu mobilitatea funcțională sau cu capacitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi. De exemplu, ați putea fi surprins să aflați că mușchii cvadriceps vă ajută să vă mișcați în pat. Acestea se contractă pentru a vă ajuta să vă înghesuiți fundul în timp ce vă culcați și vă pot ajuta să vă rostogoliți dintr-o parte în alta.
Deoarece cvadricepşii vă mențin rotula în poziția corectă, mușchii quad slabi sau afectaţi pot expune și rotula în pericol de rănire.
Leziunile care vă pot afecta cvadricepşii și/sau rotula includ:
- Contuzia cvadricepsului: cea mai frecventă leziune a cvadricepsului este o contuzie (vânătaie). Se întâmplă atunci când coapsa este lovită foarte tare, cauzând ruperea și sângerarea muşchilor patrulaţi. Ca urmare, mușchiul din jur se inflamează. Contuziile severe pot face foarte dureroasă extinderea genunchiului.
- Încordarea cvadricepsului: această leziune se întâmplă atunci când vă întindeți excesiv mușchiul cvadriceps, provocând ruperea fibrelor musculare. Este posibil să fi auzit de o încordare numită „tragere” de mușchi, din cauza senzației de strângere pe care o provoacă în partea din față a coapsei. Pot exista, de asemenea, vânătăi și pierderea temporară a forței în mușchiul încordat. Dacă ruptura este suficient de severă, quad-urile se pot separa de rotula, făcându-vă imposibil să vă îndreptați genunchiul.
- Tendinita cvadriceps: Tendinita este inflamația unui tendon, țesuturile conjunctive care atașează mușchii de oase. Tendinita cvadriceps provoacă inflamație la nivelul muşchilor cvadriceps şi tendonului cvadriceps. Aceasta este o leziune obișnuită prin suprasolicitare, care rezultă din stresul excesiv asupra articulațiilor genunchiului și/sau a mușchilor quad în timp. Provoacă durere și umflare deasupra rotulei, care se agravează atunci când mișcați genunchiul.
- Luxația rotulei: în această leziune, mușchiul patrulater rupe osul chiar sub rotula genunchiului, provocând alunecarea (dislocarea) rotulei din șanțul său. Acesta este aproape întotdeauna rezultatul unei traume, cum ar fi o accidentare sportivă sau o cădere. Când apare leziunea, poate exista o senzație de „pocnitură” și dureri severe la genunchi. Genunchiul tinde să se umfle rapid, ceea ce face foarte dificilă (și dureroasă) îndreptarea articulației.
- Sindromul de stres patellofemural: alergarea și săriturile excesive pun stres cronic asupra articulației genunchiului, creând o inflamație sub rotula. Când se întâmplă acest lucru, cvadricepşii nu sunt în măsură să mențină stabilă rotula, făcând-o să se frece de șanțul său. Această leziune cronică prin suprasolicitare duce la durere și umflături în partea din față a genunchiului și sub rotula care se agravează atunci când coborâți scările sau coborâți o pantă.
- Sindromul benzii iliotibiale: Banda iliotibială este un tendon lung care se întinde pe partea exterioară a coapsei, de la osul șoldului până la osul tibiei. În sindromul benzii iliotibiale, acest tendon se freacă de oasele șoldului sau genunchiului, provocând durere și inflamație în exteriorul genunchiului. Acest lucru se poate întâmpla dacă cvadripceşii sunt deosebit de încordaţi sau slabi, sau dacă ischiochibial-costerele sunt mai slabe decât cvadricepsul. Îndoirea excesivă a genunchiului, cum în mod normal este necesară pentru a alerga sau a pedala, poate fi o cauză.
- Pareza și paralizia cvadricepsului: Pareza cvadricepsului (slăbiciune musculară) sau paralizia (pierderea totală a funcției musculare) apar cel mai frecvent din cauza unei leziuni ale măduvei spinării sau a unui accident vascular cerebral. Un nerv ciupit în coloana inferioară, cum ar fi vertebra L3, poate duce, de asemenea, la pareza cvadricepsului. Această afecțiune duce la instabilitate severă a genunchiului și dizabilitate.
- Sindromul de compartiment: această afecțiune rară, dureroasă și posibil care pune viața în pericol este cel mai frecvent cauzată de leziuni sportive. Sindromul se poate dezvolta la câteva ore după ce o lovitură directă la coapsă provoacă o contuzie a cvadricepsului și/sau leziuni vasculare (venoase). Pe măsură ce presiunea se acumulează în muşchi, fluxul de sânge în zonă devine restricționat, ducând la afectarea mușchilor quad și a nervilor. În cazuri grave, prejudiciul poate fi ireversibil.
Dacă întâmpinați dificultăți cu orice parte a coapsei sau a genunchiului și simțiți că cvadriceps-ul poate fi cauza, poate fi necesară o vizită la medicul dumneavoastră sau la un fizioterapeut.
Tratament
Tratamentul depinde de problema specifică care afectează muşchii cvadriceps. Soluţiile variază de la exerciții uşoare de recuperare până la medicamente și intervenții chirurgicale.
- Contuzie de cvadriceps: Cele mai multe contuzii de cvadriceps sunt minore și se vindecă de la sine în câteva săptămâni. Contuziile severe pot dura până la șase săptămâni pentru a se vindeca, deși poate dura mai mult dacă continuați să puneți stres pe mușchiul învinețit. Contuziile sunt tratate cu metoda R.I.C.E., care reprezintă odihnă, gheață, bandaj, ridicare. Acesta este cel mai eficient mod de a reduce umflarea, de a calma durerea și de a vindeca contuzia.
- Încordarea cvadricepsului: contractările ușoare până la moderate pot dura până la trei săptămâni pentru a se vindeca, atâta timp cât vă odihniți suficient de mult timp în timpul activităților fizice. Metoda R.I.C.E. poate fi folosită și pentru a calma durerea și umflarea și pentru a accelera procesul de vindecare. Dacă contractarea este mai severă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda terapie fizică.
- Tendinita cvadricepsului: Tratamentul precoce pentru tendinita cvadricepsului include R.I.C.E. și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum ar fi Advil (ibuprofen) și Aleve (naproxen). Terapia fizică este adesea recomandată pentru tendinită atât pentru a reduce durerea, cât și pentru a minimiza daunele ulterioare. Aranjarea sau fixarea rotulei poate reduce durerea în timpul activităților zilnice. Pot fi purtate orteze personalizate pentru a vă ajuta să vă mențineți genunchiul într-o aliniere corectă.
- Luxația rotulei: Rotulele dislocate deseori îsi revin la loc. Chiar și așa, ar trebui să vă consultați totuși un medic pentru a vă asigura că totul este OK. Dacă rotula nu s-a corectat de la sine, medical o va putea pune la loc. El va solicita o radiografie a genunchiului pentru a verifica dacă există fracturi sau rupturi de ligamente.
Este posibil să vi se administreze un aparat ajutător pentru a vă stabiliza genunchiul, dar și terapie fizică. Dacă genunchiul s-a luxat de mai multe ori sau dacă există o fractură sau o ruptură de ligament, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală. Aceasta va fi, de asemenea, urmată de utilizarea unei genunchiere și terapie fizică.
- Sindromul de stres patellofemural: Tratamentul pentru PFSS începe cu R.I.C.E. Va trebui să vă odihniți genunchiul și să evitați activitățile care vă agravează durerea. AINS pot fi luate după cum este necesar pentru a reduce durerea și umflarea.
Terapia fizică este adesea recomandată pentru a întări mușchii care susțin genunchiul și pentru a preveni alte probleme. Un fizioterapeut vă poate recomanda o orteză pentru genunchi sau vă poate arăta cum să vă aranjaţi genunchiul pentru a reduce durerea în timp ce faceți exerciții. Inserțiile ortetice pot, de asemenea, ajuta la menținerea stabilă a genunchiului.
- Sindromul de frecare a benzii iliotibiale: Tratamentul pentru sindromul de frecare a benzii iliotibiale începe cu odihna genunchiului, evitând activitățile care agravează durerea și glazura exteriorul genunchiului. Utilizarea AINS poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii.
Dacă durerea dumneavoastră este severă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda injecții cu cortizon pentru a reduce inflamația. În unele cazuri, se recomandă kinetoterapie.
Operația poate fi recomandată dacă alte terapii nu reușesc să vă îmbunătățească starea în decurs de șase luni. Intervenția chirurgicală implică îndepărtarea părții benzii iliotibiale care se freacă de femur.
- Pareze sau paralizie cvadriceps: Recuperarea după pareză sau paralizie depinde în mare măsură de ceea ce a cauzat leziunea și cât de gravă este aceasta.
Se recomandă kinetoterapie pentru a minimiza efectele parezei și a restabili funcția nervoasă și musculară. O terapie numită stimulare electrică neuromusculară (NMES), în care impulsurile electrice stimulează muşchii patrulaţi să se contracte, poate îmbunătăţi funcţia musculară.
Genunchierele și ortezele pentru picioare sunt adesea folosite pentru a stabiliza genunchiul. Un dispozitiv de asistență, cum ar fi un baston sau un mers, îi poate ajuta pe cei cu pareză să se deplaseze în siguranță.
Poate fi necesară o intervenție chirurgicală de urgență pentru a trata cauza leziunii cerebrale.
- Sindromul de compartiment: sindromul de compartiment acut trebuie tratat cu o intervenție chirurgicală de urgență numită fasciotomie. Pentru această procedură, chirurgul vă va tăia pielea și țesuturile care înconjoară mușchii quad afectați pentru a elibera rapid presiunea care s-a acumulat acolo.
După intervenția chirurgicală, terapia fizică va fi necesară pentru a reface forța, flexibilitatea și gama de mișcare a piciorului. Va trebui să vă odihniți suficient din punct de vedere fizic și să utilizați frecvent metoda RICE. Poate dura până la patru luni pentru a se recupera complet din sindromul de compartiment.
Exerciţii fizice pentru cvadricepşi
Principalele tipuri de exerciții fizice de terapie utilizate pentru a ajuta la îmbunătățirea funcției și a sănătății cvadricepsului includ:
- Forță: Deoarece mușchii cvadriceps traversează atât șoldul, cât și genunchiul, exercițiile care implică genunchiul și șoldul sunt esențiale pentru a îmbunătăți forța quad. Exercițiile simple de întărire a genunchilor vor viza cvadripceşii, iar exercițiile avansate de întărire a șoldurilor vor include, de asemenea, destul de multă muncă pentru cvadricepşi.
- Flexibilitate: Există multe exerciţii de stretching ușor de făcut pentru a îmbunătăți flexibilitatea mușchilor cvadriceps. Este important să fii blând și să fii atent la durere, astfel încât să nu-ți întinzi prea mult genunchiul și să nu provoci leziuni suplimentare.
- Echilibru și propriocepție: Exercițiile de echilibru și propriocepție (conștientizarea poziției corpului) se concentrează adesea pe cvadriceps, deoarece acestea sunt esențiale pentru a vă menține în poziție verticală și echilibrată. Exercițiile de bază de echilibru pot ajuta, de asemenea, la prevenirea căderilor, iar exercițiile avansate de echilibru pot fi folosite pentru a ajuta la tratarea leziunilor cu patru și a durerilor de genunchi.
Kinetoterapeutul vă poate oferi sugestii cu privire la cele mai bune exerciții pentru a vă ajuta starea dumneavoastră specifică.
Asigurați-vă că vă consultați cu un medic sau cu un fizioterapeut înainte de a începe orice exercițiu pentru cvatriceps.
Rezumat
Cvadricepsul femural este un grup de patru mușchi localizați în fiecare dintre coapsele tale. Aceștia sunt mușchi foarte puternici care joacă un rol cheie în majoritatea activităților fizice care implică partea inferioară a corpului, cum ar fi alergarea, săriturile, urcatul scărilor și multe altele.
Deoarece aceşti muşchi ajută la îndreptarea şi stabilizarea genunchiului, afectarea unuia sau mai multor dintre ei poate face ca rotula să se simtă instabilă. Instabilitatea genunchiului este adesea o consecință a leziunilor cvadricepsului. Astfel, tratamentul se concentrează adesea atât pe restabilirea forței acestor muşchi cât și pe stabilitatea genunchiului.
Dacă simțiți durere în partea din față a coapsei după o accidentare, este posibil să fi făcut ceva cvadricepsului.
Adesea, leziunile la muşci sunt ușor de reabilitat; puțină odihnă și puțin stretching pot fi tot de ce ai nevoie. Alteori, o leziune a cvadricepsului poate fi gravă, așa că consultați-vă cu medicul dumneavoastră dacă v-ați accidentat partea din față a coapsei.