mai 7, 2021
417 Views
0 0

Beneficiile melatoninei – in afara de un somn bun

Postat de

Suplimentele de melatonină sunt utilizate pentru a vă ajuta să adormiți sau să luptați cu efectele jetlag-ului, dar pot oferi multe alte beneficii!

 

Melatonina este un hormon foarte reușit, având în vedere că se găsește nu numai în creierul oamenilor, ci și în aproape toate celelalte animale, plante, ciuperci, bacterii și chiar alge. Este atât de important încât avem o parte a creierului nostru, glanda pineală, dedicată aproape exclusiv producerii melatoninei.

 

Cea mai faimoasă funcție a melatoninei este reglarea somnului. Lumina inhibă secreția de melatonină și întunericul o activează. Nivelurile ridicate de melatonină produse de întuneric semnalează diferitele sisteme ale corpului să se culce.

 

Melatonina nu este o pastilă de dormit, ci mesagerul chimic al somnului și este, la rândul său, reglementată de lumină. De aceea, este important să nu vă expuneți la lumini puternice, cum ar fi ecranul mobilului, în timpul celor două ore înainte de culcare.

 

Secreția de melatonină scade odată cu vârsta și se crede că acesta este unul dintre motivele pentru care calitatea somnului scade de-a lungul anilor. Suplimentele de melatonină s-au dovedit eficiente în reglarea somnului perturbat de jet lag după o călătorie lungă cu avionul și o schimbare a fusului orar, precum și în îmbunătățirea calității somnului la persoanele în vârstă sau la cei care se trezesc în timpul nopții. Cu toate acestea, nu s-a dovedit a fi util pentru persoanele care lucrează în schimburi de noapte.

 

Dar melatonina nu este doar hormonul somnului. Este esențial ca regulator al oxidării, iar sistemul imunitar și dezechilibrele sale au o influență enormă asupra îmbătrânirii și a bolilor cronice.

 

Ceea ce știm despre celelalte funcții ale melatoninei provine din studierea a tot ceea ce se întâmplă atunci când lipsește. Atunci când există o tumoare în glanda pineală și persoana rămâne fără aport de melatonină, efectele nu sunt plăcute. În plus față de tulburările de somn, lipsa melatoninei este asociată cu dureri cronice, diabet de tip 2, demență, tulburări de comportament și cancer.

 

Acestea sunt câteva dintre proprietățile si beneficiile melatoninei care o fac esențială în viața ta:

 

Melatonina – Antioxidant

 

Melatonina este un puternic neutralizator al radicalilor liberi, substanțe oxidante care sunt prezente în corpul nostru. Ele sunt uneori produse secundare ale metabolismului, dar celulele sistemului imunitar produc, de asemenea, radicali liberi pentru a „fumiga” potențialii atacatori în timpul unei infecții. Antioxidanții, precum vitaminele C sau E, au printre altele funcția de „stingere” a acestor incendii oxidative. Ei bine, melatonina este un antioxidant de două ori mai puternic decât vitamina E, care este cel mai eficient dintre toate. În special, se pare că melatonina protejează mitocondriile , fabricile de energie ale celulelor, de oxidare

 

Anti îmbătrânire

 

Melatonina nu este elixirul tinereții veșnice, așa cum a început să fie mediatizat acum câțiva ani, când s-a descoperit că a prelungit viața șoarecilor de laborator. Cu toate acestea, lipsa melatoninei provoacă o îmbătrânire accelerată. În plus, este bine cunoscut faptul că reducerea caloriilor în dietă prelungește viața, dar acest lucru se poate datora în principal producției crescute de melatonină în intestin, astfel încât suplimentele pot obține un efect similar fără a fi nevoie de post.

 

Reglarea sistemului imunitar

 

A avea un sistem imunitar nereglementat pare a fi în spatele multor boli cronice. Un sistem imunitar dezechilibrat se caracterizează printr-o creștere a enzimelor inflamatorii și a radicalilor liberi, care provoacă daune țesuturilor sănătoase și, în schimb, o inhibare a celulelor responsabile de eliminarea bacteriilor, a virușilor și, de asemenea, a celulelor defecte sau canceroase.

 

Melatonina are un efect de reglare: pe de o parte, crește numărul de celule ale sistemului imunitar pentru a combate infecțiile sau cancerul și, în același timp, reglează producția de factori inflamatori, prevenind astfel inflamația cronică .

 

Anticancer

 

Melatonina este considerată un hormon anticancer exact datorită capacității sale de a stimula celulele sistemului imunitar care ucid celulele canceroase. Într-o revizuire a studiilor, s-a observat că melatonina poate ajuta la tratarea și prevenirea cancerului de sân, prostată, stomac și colon. În plus, melatonina crește eficiența chimioterapiei și a radioterapiei și reduce efectele secundare ale acestor tratamente.

 

Neuroprotector

 

Suplimentarea cu melatonină, precum terapia cu lumină, are un efect neuroprotector și poate fi utilizată pentru prevenirea Alzheimerului și a altor boli neurodegenerative ale bătrâneții. În plus, s-a observat că suplimentele de melatonină contribuie la păstrarea integrității membranei sânge-creier la persoanele în vârstă, protejând creierul de inflamații.

Etichete:
·
Categorii:
LifeStyle
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *