mart. 16, 2020
2355 Views
0 0

Când să greblezi și când să scarifici gazonul

Postat de

Greblarea sau scarificarea gazonului tău, fie că este vorba de ierburi sau mușchi, este pe termen lung o procedură extrem de benefică pentru peluză, dar pe termen scurt poate face mizerie.

De atâtea ori, oamenii fac o treabă complet bună cu scarificarea gazonului, dar în perioada greșită a anului sau în condiții greșite. Acest lucru înseamnă că gazonul va arăta foarte prost pentru o lungă perioadă de timp, câteodată chiar și câteva săptămâni, dacă nu luni. De asemenea, poate provoca pagube plantelor altfel sănătoase, agravând astfel problema.

 

Așadar, este nevoie să programezi curățarea cu grebla sau cu un scarificator, il gasiti pe emag.ro, în funcție de capacitatea de recuperare a gazonului. Aceasta înseamnă căldură, soare și ploaie, evitând totodată frigul, căldura excesivă sau seceta. Cu alte cuvinte, ai nevoie de condiții bune de creștere și dacă gazonul tău nu crește bine înainte de a fi scarificat, atunci nu va crește bine după aceea, lăsându-ți un gazon desfigurat!

Primăvara: greblare și scarificare ușoară

Greblarea ușoară sau scarificarea și eliminarea mușchiului se pot face primăvara și toamna. Primăvara înseamnă, în general, cândva în aprilie, când vremea se încălzește, ceea ce mărește astfel rata de creștere și recuperare a gazonului, dar înainte ca căldura și uscăciunea verii să încetinească lucrurile. Toamna ar fi în general sfârșitul lunii august sau septembrie pe măsură ce ploile încep, dar înainte să vină frigul.

Toamna: scarificarea grea

În cazul infestărilor grele cu buruieni sau cu mușchi, care necesită o scarificare mai profundă sau o râșnire, atunci încearcă să folosești un scarificator în perioada de toamnă. De ce?

Greblarea sau scarificarea intensivă va subția grav peluza lăsând solul expus în multe locuri. Acest lucru creează un loc ideal nu numai pentru semănatul excesiv cu semințe de iarbă noi și îmbunătățite, ci și pentru toate semințele de iarbă și buruieni nedorite. Prin limitarea acestui tratament intensiv la august sau septembrie, vei evita cea mai mare parte a semințelor de buruieni. Dacă faci acest lucru în primăvară, vei înlocui doar problema mușchilor cu o problemă cu buruieni.

Acestea fiind spuse, există totuși câteva excepții când primăvara este perioada cea mai bună:

Este mai bine să greblezi sau să scarifici primăvara dacă nu ai putut să o faci în toamna precedentă, probabil, din cauza vremii nefavorabile, mai degrabă decât să amâni. Dacă vei avea acest lucru doar dintr-o toamnă în altă toamnă ar putea însemna că vei avea o problemă mai mare decât câteva buruieni!

Dacă zona care trebuie scarificată este umbroasă.

Zonele umbrite se vor subția iarna și se vor îngroșa în primăvară. Prin urmare, dacă scarifici în toamnă, vei înrăutăți lucrurile.

Dacă zona este sub copaci.

Umbra de la copaci, plus căderea frunzelor de toamnă va reduce sănătatea și vigoarea ierbii, dar în primăvară – la sfârșitul lunii martie până în aprilie – copacii sunt goi, permițând lumină maximă pentru gazonul tău, permițând o creștere bună și o oportunitate maximă pentru ca noile semințe de iarbă să crească.

Pregătește gazonul pentru scarificare

Planificarea este importantă. Ai nevoie de o iarbă scurtă și uscată pentru scarificare, astfel încât să scazi treptat înălțimea ierbii cu o săptămână sau două înainte. Acest lucru nu șochează gazonul, permițând totodată aerului să intre mai adânc în gazon, ajutând la uscarea ierbii.

Dacă ai buruieni în gazon, poți să le îndepărtezi manual, dar nu folosi niciun agent chimic. Scarificarea în câteva săptămâni de la aplicarea unui agent chimic pentru buruieni perturbă procesul de ucidere a buruienilor și, în plus, poate provoca probleme de germinare a semințelor dacă vei însămânța după scarificare. Cu toate acestea, scarificarea poate ajuta la controlul unor buruieni înfiorătoare.

Partea finală de pregătire presupune să existe o umiditate bună a solului, astfel încât gazonul să se redreseze cât mai repede posibil. Dacă există prea mult sol umed sau prea puțin, trebuie să aștepți până când se îmbunătățesc condițiile.

Etichete:
· ·
Categorii:
Casa si Gradina
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *