In medicina, dispozitivele medicale, precum halate medicale, manusi chirurgicale, manusi latex, asigura protectia personalului si a pacientilor. Ele ajuta la mentinerea salubritatii, prevenirea infectarii pacientilor cu infectii si protejarea personalului medical la contactul cu fluidele fiziologice. Sunt atat de practice, incat acum poti cumpara manusi chirurgicale si pentru pentru industria alimentara, cosmetologie, constructii si alte sfere.
Ce manusi sunt folosite in medicina
Principalele doua tipuri de manusi chirurgicale, sunt cele de inspectie si chirurgicale. Manusile chirurgicale sunt mai precise in dimensiune, fiind impuse cerinte mai mari asupra lor. De asemenea, sunt mai lungi, acopera intreg antebratul si repeta forma bratului. Manusile de examinare sunt manusi latex sterile sau nesterile. Decontaminarea se realizeaza prin tratamente chimice sau prin radiatii. Ambele metode sunt sigure pentru utilizator. Alegerea corecta a acestor manusi chirurgicale, se face in functie de prezenta si frecventa contactului cu sangele si fluide fiziologice, prezenta alergiilor la orice substanta, termenul de utilizare a unei perechi de manusi chirurgicale, nevoia de rezistenta la orice substanta utilizata in medicina. Ar trebui sa iei in considerare si domeniul medicinii. Pentru traumatologie, rezistenta la tractiune este important, iar in stomatologie si ginecologie se folosesc manusi lungi. Manusile subtiri si lungi sunt special create pentru operatiile microchirurgicale.
Material pentru manusi chirurgicale
Initial, manusile de unica folosinta erau fabricate din latex – o seva cauciucata a copacilor Hevea. Acum exista materiale sintetice, uneori chiar depasind latexul.
Cele mai populare manusi sunt cele din latex, nitril si vinil. Manusile latex sunt elastice, rezistente la rupere, asigura o sustenabilitate excelenta a degetelor. Cu toate acestea, principala componenta a latexului, este proteina, care se dovedeste a provoca alergii severe. Manusile de nitril sunt preparate dintr-un produs de copolimerizare a butadienului cu acrilonitril. Produsele sunt flexibile, de obicei iau forma mainii utilizatorului in cateva minute si au o memorie mecanica. Sunt convenabile pentru cei care fac manipulari pe termen lung. In comparatie cu produsele fabricate din latex si vinil, ele sunt mai rezistente la substante chimice, inclusiv la cele agresive precum uleiuri si benzina.