Multi dintre noii antreprenori nu cunosc foarte bine anumiti termeni folositi in comunicarea scrisa, chiar si online. Astfel, ne-am gandit ca unele precizari ar putea ajuta proaspetii manageri sa se integreze mai usor in peisajul afacerilor si al comunicarii online, dar si sa stie ce se potriveste cel mai bine obiectivelor stabilite.
Comunicatele de presa
In trecut, erau folosite de companiile mari pentru a comunica schimbari in management, lansari de afaceri, produse, evenimente sau diverse actiuni ale companiei. In general, un comunicat de presa are o informatie cu valoare de stire, pentru ca aceasta sa se justifice a fi comunicata. Comunicatele erau adresate jurnalistilor de la diverse publicatii, care puteau sa preia informatia, daca era de interes, si sa o transforme intr-un material de presa.
Orice comunicat este insotit de datele de contact ale emitentului, astfel incat jurnalistii sa poata contacta reprezentantii companiei daca au nevoie de informatii suplimentare.
Dezvoltarea platformelor de comunicate de presa si aparitia blogurilor, a formatorilor de opinie si a influencerilor a facut ca emitentii sa nu mai vizeze doar jurnalistii, ci pe oricine poate transmite mai departe informatia. Astfel, jurnalistilor li se alatura bloggeri, vloggeri, care la randul lor pot sa disemineze informatia prin intermediul site-urilor proprii.
Advertorialele
Advertorialele sunt texte publicitare, care sunt realizate sub forma de materiale de presa: articol, interviu, etc. Este un material platit, realizat de catre jurnalistii unde se publica materialul sau de client, dar care ar trebui sa fie realizat astfel incat sa fie in ton cu publicatia unde apare. De ce? Pentru a fi mai bine primit si pentru a fi citit de catre vizitatorii site-ului unde e publicat.
Singura diferenta intre un material de presa si un advertorial ar trebui sa fie simplul fapt ca advertorialul e platit cu scopul de a face reclama unui produs ori serviciu sau unei companii ori persoane.
Cele mai eficiente advertoriale sunt cele numite „native”, adica acelea care nu se deosebesc prin structura si informatie de articolele obisnuite care se publica pe site-ul respectiv. Pentru un maximum de eficienta, acestea trebuie sa respecte regulile jurnalistice si sa trezeasca interesul cititorilor, dar si sa fie scrise in stilul publicatiei unde va aparea.
Articolele
Articolele reprezinta rezultatul muncii unor jurnalisti sau redactori, au valoare informativa si sunt interesante pentru cititori. Internetul abunda de site-uri de continut, care publica aceleasi stiri si articole. Insa, cele care vor reusi cu adevarat sa ofere valoare publicului larg vor avea cel mai mare succes.
Nu trebuie sa uitam niciodata ca ne adresam publicului si el decide ce va citi. Astfel, e absolut necesar sa luam in calcul gusturile publicului pe care il vizam si sa ii oferim ceea ce el ne cere. Dar trebuie sa facem asta tinand cont de regulile jurnalistice si de functiile si rolurile jurnalismului, care nu se rezuma la informare, comunicare si divertisment, ci se refera si la educarea publicului.
Sursa: Comunicate-PR.ro