sept. 1, 2021
961 Views
0 0

Care sunt drumurile care pot reduce durata de viata a planetarei

Postat de

Acum ceva vreme, planetarele erau folosite doar la autovehiculele cu tractiune fata dar astazi aceste piese sunt intalnite la absolut toate vehiculele. De cand a aparut suspensia independenta pe fiecare roata in parte, au devenit obligatorii si planetarele la motociclete sau la vehiculele off-road.

Planetara moto este o piesa importanta care face parte din sistemul e transmisie, care duce energia cinetica a motorului la roata. Planetara este un ax cardanic cu doua articulatii, numite „capete de planetara” (extern si intern). Axul central este o bucata de otel cuplata la cele doua capete care au o miscare decateva grade pentru a permite miscarea rotilor la denivelari, dar si atunci cand rotile sunt virate.

Asadar, o planetara transmite rotatia de la cutia de viteze la roata. In cazul unei masini cu tractiune fata, planetarele ies direct din cutia de viteze iar in cazul unei masini cu tractiune spate, din cutia de viteze iese un cardan care ajunge intr-un diferential din care mai apoi ies planetarele care transmit miscarea de rotatie rotii din spate.

Defectiuni care apar la o planetara

In general, daca circulam normal, planetarele unei motociclete nu se strica niciodata. Insa planetara unei motociclete, care vireaza si astfel aplica o forta suplimentara pe articulatia planetarei, cedeaza la un moment dat. Tripoda, adica articulatia dintre capul de planetara si axul central se uzeaza si cedeaza. Acest lucru se intampla de obicei cand burduful planetarei se deterioreaza si patrunde praful, fapt care cauzeaza uzura accentuata a acesteia.

Drumuri care pot fi fatale planetarei

Drumurile denivelate, cele forestiere sau cele presarate cu o multitudine de gropi pot deveni fatale pentru viata planetarei motocicletei tale. Evita, asadar, drumurile pietruite de munte, drumurile de tara sau cele judetene. De regula, ele nu sunt reabilitate, iar praful care se degaja afecteaza viata componentei motocicletei tale.

Drumurile din Moldova, cele din Apuseni sau chiar cele care te poarta catre cabane mai putin viziztate se incadreaza in aceasta categorie.

Mare atentie la motocicletele vechi!

Asadar, daca ai luat o motocicleta mai veche, sunt mari sanse ca o planetara sa cedeze. Verifica burdufurile planetarei si evita sa accelerezi puternic cu rotile virate. Daca insa auzi trosnituri si simti vibratii la viteze mici, cand virezi si accelerezi usor, e cazul sa vezi ce se intampla acolo. Si, cel mai probabil, trebuie sa cumperi un cap de planetara.  Asadar daca ai o masina mai veche sfatul nostru este sa monitorizezi starea burdufurilor, sa nu fie ciupite si sa pierzi vaselina, deoarece lubrifierea joaca un rol foarte important. Un alt sfat este sa eviti accelerarile puternice cu rotile virate foarte tare.

Sfatul nostru este ca in momentul in care ai auzit un zgomot asurzitor sau ai observat ca ai burduful unei planetare ciupit sa iti faci cat mai repede o programare la un service, deoarece nu este de joaca cu planetarele. Daca cedeaza una dintre ele ramai in drum.

Categorii:
Auto-Moto
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *