Fiecare limbă este într-un proces continuu de schimbare. Cel mai evident aspect este cel al intrării rapide a neologismelor în vocabular. De la revoluția burgheză, până după cea din 1989, limba română a primit noi termeni. Iar atunci când neologismele nu au mai fost de ajuns, românii au transformat substantivele proprii în comune. Acestea sunt atât de cunoscute, încât sunt folosite în sens generic.
Să luăm exemplul firmei Xerox. Compania americană produce şi comercializează imprimante, scanere şi produse digitale, cu vânzări anuale de peste 16 miliarde dolari. A devenit atât de cunoscută, încât în România dar şi în lume numele Xerox este folosit în sensul de copiator. „Mă duc să fac un xerox buletinului”, spunem adesea, chiar dacă folosim un copiator fabricat de altă firmă.
Un alt exemplu este nesul. Substantivul comun, folosit de români încă din anii „70 provine de fapt de la marca Nestlé, numele companiei multinaţionale, de origine elveţiană, al cărei fondator a fost Henry Nestlé (1814-1890). Nesul a devenit sinonim pentru cafea solubilă. Produsul a fost lansat, ironic, chiar pe 1 aprilie 1938, cu numele de produs Nescafé – acronim din Nes(tlé) şi café.
Când vrem să spunem „pantofi sport”, atunci folosim denumirea de „adidași”. Incorect, cumva, pentru că Adidas este de fapt numele unui producător german de textile şi încălţăminte. Numele mărcii vine de la cel al fondatorului companiei: Adolf (Adi) Dassler. Fabricarea adidaşilor datează tocmai din 1920. Daca sunteti interesati, vedeti si care sunt sfaturile utile pentru alegerea unor perechi de incaltaminte potrivita pentru alergare!
Eugeniile, sinonim cu biscuiţi Şi românii au marca lor proprie devenită substantiv comun: Eugenia. Marca a devenit substantiv comun pentru a descrie biscuţii cu cremă de cacao. Eugenia este produsă încă de la începutul anilor ’60, iar unul dintre producătorii biscuiţilor este compania de panificaţie Bega Pam.
Deţinătorii mărcilor nu doresc însă ca acestea să devină generice, pentru că odată intrată în proprietatea publică, marca nu mai poate fi exploatată din punctul de vedere al promovării. La un moment dat, chiar cei de la Xerox, disperaţi că brandul lor se transformă într-unul generic, au lansat un apel către utilizatori: „Vă rugăm, nu folosiţi numele nostru în van!“.
Xerox, nes, adidași și eugenii. Ce alte mărci au mai devenit comune în limba română?