Acidul hialuronic este cunoscut si ca hialuronat si reprezinta o molecula alcatuita din zaharuri (carbohidrat), care se afla in mod natural in organismul uman. Aceasta molecula este prezenta mai ales in cartilaje si in piele, avand, printre altele, rolul de a mentine tesuturile hidratate si de a transporta nutrienti catre acestea.
Din pacate, cantitatea de acid hialuronic pe care organismul o produce scade odata cu inaintarea in varsta.
Beneficiile acidului hialuronic
Unul dintre beneficiile acestei substante este stimularea productiei de colagen. Acesta din urma este la randul sau foarte important pentru piele, cartilaje si tendoane, oferind un aspect suplu si elastic pielii atunci cand este prezent in cantitati suficiente.
Acest acid poate oferi si luminozitate pielii, multumita capacitatii sale de a retine apa si de a ajuta in procesul de hidratare, mentinand astfel o piele cat mai tanara.
Regenerarea rapida a pielii este un alt avantaj care nu trebuie trecut cu vederea. Hialuronatul grabeste procesul de vindecare a leziunilor pielii, avand astfel un rol esential in cicatrizarea cat mai rapida a acestora.
O alta proprietate importanta a acidului hialuronic este cea de lubrifiere a articulatiilor si cartilajelor, ajutand la buna lor functionare.
Cand este indicata folosirea sa?
Exista mai multe moduri de utilizare a acidului hialuronic si diverse cazuri in care acesta este benefic.
In cazul in care se doreste hidratarea intensiva a anumitor zone ale pielii, se pot folosi fiole cu acid hialuronic sau diverse creme cu continut ridicat in aceasta substanta.
Acest acid poate fi si injectat in anumite zone ale corpului, atat din motive estetice, cat si din punct de vedere medical.
Din perspectiva estetica, acidul hialuronic poate fi folosit in ameliorarea ridurilor, leziunilor, remodelarea unor parti ale fetei (barbie, pometi, maxilar, nas) sau augmentarea buzelor. Cea mai populara si cautata este acid hialuronic buze. Acesta poate ajuta si la tratarea osteoporozei, ranilor la nivelul pielii si afectiunilor oculare.
Efect de durata
Din punct de vedere al longevitatii, exista acid care dureaza pana la 9-12 luni, dar si alt tip de acid care isi mentine efectul timp de aproape 2 ani. Durata efectului depinde insa si de productia proprie a acidului hialuronic de catre organismul unei persoane si de hidratarea sa.
Procedura de injectare
Aceasta interventie este una simpla, de scurta durata, intre 15 si 60 de minute, ce poate fi facuta sub anestezie locala, pentru a limita orice posibil disconfort.