Examenele Cambridge sunt menite sa testeze cunostintele de limba engleza ale candidatilor, conform celor sase niveluri de competenta din Cadrul European de Referinta pentru Limbi / CECRL. Sustinute pentru prima data in anul 1913, aceste examene sunt gestionate de catre Departamentul English Language Assessement din cadrul faimoasei Universitati Cambridge. Examenele se diferentiaza in functie de grupa de varsta, existand asadar teste pentru copii cu varsta cuprinsa intre 7 – 12 ani si teste pentru adolescenti si adulti.
La randul lor, testele pentru copii sunt de mai multe tipuri, in functie de nivelul de cunostinte al candidatului. Exista asadar teste Pre A1 Starters, A2 Movers si A2 Flyers. De asemenea, testele pentru adolescenti si adulti sunt de mai multe tipuri: A2 KET, B1 PET, B2 FCE, C1 CAE si C2 CPE.
In Romania, se gasesc diverse scoli si cursuri ce pregatesc copiii sa sustina un examen Cambridge, ajutandu-i astfel sa se bucure de beneficiile importante si complexe pe care le aduce certificatul sau de absolvire. Printre aceste beneficii se numara urmatoarele:
Conform Ordinului Ministrului Educatiei nr. 4432 din 29/08/2014, toti copiii care au certificatul de absolvire a examenului Cambridge KET (minim) vor lua 10 la proba de limba engleza pentru admiterea in primul an de liceu cu program bilingv si intensiv.
Conform Ordinului Ministrului Educatiei nr. 5794 din 29/10/2009, certificatul de absolvire a examenului Cambridge PET (minim) echivaleaza cu promovarea la proba de limba engleza din cadrul examenului de Bacalaureat.
Toti copiii care obtin acest certificat stapanesc foarte bine limba engleza, ceea ce le poate fi de mare folos atat in studiile universitare, cat si in cariera din viata de adult. Mai exact, cei care au obtinut certificatul de absolvire a examenului Cambridge stapanesc foarte bine toate structurile gramaticale, au un vocabular foarte dezvoltat si cultivat, sunt capabili sa sustina o discutie echilibrata si coerenta si au capabilitatea de a se exprima logic, corect si coerent in scris.
Beneficiile sunt si de ordin caracterial si psihologic. Astfel, copiii care urmeaza cursuri de pregatire pentru acest examen prestigios, cu rate ridicate de prezenta si de participare activa, dobandesc capacitatea de autodisciplinare (invata sa isi gestioneze emotiile, sa isi exerseze eficient vointa), isi intaresc puterea de concentrare, dezvolta simtul raspunderii, devin mai rezistenti la stres, invata sa aiba o atitudine pozitiva in fata eventualelor esecuri si isi consolideaza increderea in sine si stima de sine.
In concluzie, pregatirea pentru examenul Cambridge si obtinerea certificatului sau de absolvire nu vine doar cu beneficii administrative, ci si cu un proces bogat de maturizare.