oct. 25, 2020
2282 Views
0 1

Cea mai buna clinica pentru a face operatii de cataracta in Pitesti

Postat de

Tu stii ce este cataracta?

Cataracta reprezinta o afectiune oftalmologica in care lentilei din interiorul ochiului i se reduce transparenta, rezultatul fiind cel de scadere progresiva a vederii. Mai mult de 70% dintre oamenii sanatosi cu varsta de peste 65 de ani vor dezvolta, din pacate, aceasta afectiune.

Cataracta poate fi congenitala ori dobandita. Opacifierea cristalinului poate afecta oricare dintre cele trei straturi ale lentilei: capsula, cortexul ori nucleul. De cele mai multe ori, sunt afectati ambii ochi, insa scaderea vederii nu este insotita de durere decat in cazurile complicate cu glaucom Piteşti secundar. Pacientul va observa scaderea progresiva a vederii ori incetosarea acesteia. In stadiile avansate, atunci cand este netratata, aceasta afectiune ar putea produce complicatii grave.

Operatia de cataracta este unica solutie de tratament. Pentru a putea beneficia de evolutia tehnologiei, este bine de stiut ca operatia sa se faca la momentul oportun, in clipa cand confortul vizual incepe sa scada si nu cand vederea s-a deteriorat dramatic.

Ce tipuri de cataracta exista?

In functie de cauza aparitiei, cataracta poate fi de mai multe tipuri:
• congenitala – din nastere;
• senila – legata de varsta;
• complicata – atunci cand apare din cauza altor boli (de exemplu: diabet, glaucom);
• traumatica – aceasta apare ulterior unui traumatism ocular;
• toxica – apare din cauza expunerii la diverse substante ori medii toxice.
In functie de tipul opacitatii , cataracta poate fi corticala, nucleara, corticonucleara, subcapsulara posterioara.

Care sunt acei factori care predispun la aparitia cararactei?

Exista si factori care predispun la aparitia bolii, cum ar fi:
• varsta inaintata, deci imbatranirea (cataracta senila);
• expunerea in exces la raze ultraviolete (UV), ca de exemplu, lumina naturala, expunerea artificiala (saloane cu aparate pentru bronzat artificial);
• diabetul zaharat, mai ales diabetul decompensat (cu valori destul de mari ale glicemiei);
• alte boli oftalmologice: glaucomul (cresterea presiunii intraoculare), uveita cronica, retinita pigmentara ori dezlipirea de retina;
• tratamentul cronic cu corticosteroizi (medicamente antiinflamatorii puternice);
• expunerea frecventa sau tratamentul cu raze X;
• agregarea familiala (factorii genetici), anumite persoane mostenesc o anumita predispozitie pentru aparitia cataractei;
• vitrectomia si interventiile la nivelul polului posterior al globului ocular;
• traumatismele oculare.

Cand se efectueaza operatia de cataracta?
• Cataracta se opereaza atunci cand stadiul evolutiv interfereaza cu activitatile zilnice ale pacientului.
• Cataracta nu este, in general, o urgenta ca si tratament, insa ea nu trebuie amanata mult timp pentru ca in stare avansataeste mult mai dificil de operat, riscurile sunt mai mari si vindecarea postoperatorie ar putea fi ceva mai lenta.
• Din nefericire, sunt si cazuri care reprezinta urgente de tratament:
o cataracta foarte matura (aceasta se poate “umfla” sau “dezintegra” in ochi, conducand la complicatii serioase: glaucomul secundar facotoxic , facolitic sau subluxatia cristalinului)
o cataracta traumatica (se va tine cont de leziunile asociate)
o cataracta congenitala (se opereaza chiar in primele luni de viata, in special atunci cand este unilaterala).
Important de retinut: singura metoda pentru tratament este operatia. Nu se cunosc inca alte metode de prevenire a cataractei.

Operatia de cataracta

Prin operatie, medicul va inlocui cristalinul natural, opacifiat, din interiorul ochiului, cu o lentila artificiala. Cristalinul artificial nu se va mai deteriora, el este definitiv.

Aceasta este cea mai moderna si sigura metoda. Implantarea cristalinului se efectueaza printr-o incizie de 1,8 – 2,2 mm realizata in cornee clara.

Este o operatie usoara, de rutina – relativ simpa, ce dureaza in jur de 7-10 minute. Operatia nu doare, se face fara internare si cu anestezie locala. Sansele de reusita sunt de aproape 100%.

In Clinica de oftalmologie Piteşti a Dr. Georgescu, interventiile se efectueaza in cel mai nou si modern bloc operator din judetul Arges, dotat cu aparatura ultraperformanta. Operatiile se practica cu ajutorul facoemulsificatorului Centurion (Alcon, USA) si se implanteaza cristaline monofocale, torice si multifocale (trifocale, EDOF) de ultima generatie.

In ulltimele luni, peste 50% din pacientii nostri au inteles importanta unui cristalin performant si au ales, impreuna cu medicul oftalmolog, cristaline premium torice si multifocale, care le-au asigurat o vedere clara si independenta de ochelari.

Categorii:
Sanatate
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *