În ianuarie 2019 se atesta un număr de 289.582 de șomeri, un număr cu 3,5% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut, pe când în luna martie numărul persoanele neîncadrate în câmpul muncii a scăzut la 278.147 persoane.
Anul trecut au fost depuse peste 3,5 milioane de CV-uri, dintre care 700.000 doar în domeniul vânzărilor. Domeniul contabilității a fost atractiv pentru 400.000 de aplicanți, iar circa 200.000 de persoane au fost interesane să lucrezi în sectorul resurselor umane. Profesia viitorului- IT- dar și joburile cunoscute în logistică, juridică și administrație rămân a fi cele mai căutate pentru candidați.
Domeniul IT&software devine din ce în ce mai atractiv. Datorită numărului în creștere a companiilor care sunt în căutarea unui specialist IT, a crescut și numărul candidaților care caută un loc de muncă în această industrie.
Globalizarea și dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informaționale influențează direct piața muncii din România. Tinerii care au optat pentru un viitor în programarea  aplicațiilor își pot găsi cu ușurință un job care să corespundă așteptărilor. Companiile de IT din țară, cât și din afara țării, își măresc constant cifra de afacere, astfel sunt mereu în căutare de angajați. Totuși,  necesitatea de specialiști rămâne acută.
Jobul de avocat este unul căutat de tinerii specialiști atât în țară, cât și peste hotare. Spre exemplu, anual circa 40.000 de tineri absolvesc facultăți de drept la această specialitate, respectiv concurența în domeniu ese dură. În 2016, doar la București activau în jur de 9400 de avocați. Între timp situația s-a mai schimbat, cert este că persoanele care caută un post în domeniu își doresc să profeseze într-o companie de prestigiu, cu un salariu pe măsură.
Absolvenții de liceu care sunt pe punctul să-și aleagă cariera mizează și pe meseria de analist IT. La moment numărul angajaților este mai mic decât oferta de pe piață, dar se anticipează că lucrurile se vor schimba până în 2022, când acest job va fi unul dintre cele mai căutate, iar concurența va fi acerbă.
Marketingul rămâne a fi domeniul clasic, mereu în vogă și care atrage o mulțime de studenți, care ulterior se vor lupta pentru posturi atractive de muncă. Acest sector este în continuă evoluție și apar diferite ramuri care necesită specialiști buni. Un specialist de marketing poate avea un salariu anual de aproximativ 270.000 de lei. Până în 2024 se prognozează că vor fi disponibile în jur de 92.000 de joburi.
Jobul de consultant financiar este relativ nou pe piața muncii din țară. Scopul unui consltant financiar este de a oferi sfaturi, recomandara, de a rezolva probleme sau a furniza anumite servii pentru a analiza cât mai obiectiv afacerea clientului. Un angajat în acest domeniu poate avea un salariu anual de aproximativ 300.000 lei. Plata pentru serviciu poate fi percepută zilnic, lunar sau per proiect.
Jobul de contabil este unul căutat de tineri, datorită faptului că este unul profitabil din punct de vedere financiar. Angajații în domeniu ridică pe lună un salariu mediu de 600 euro, dar cifra ese în continuă creștere, o dată cu recunoașterea profesiei.