Cele mai afectate și cele mai prospere industrii
Pandemia de coronavirus a avut un puternic impact asupra întregii lumi, iar economia a avut de suferit enorm. Multe companii au fost forțate de împrejurări să își trimită angajații în șomaj tehnic sau chiar să-i concedieze din cauza scăderii numărului de activități. Importurile au fost și ele diminuate considerabil din cauza faptului că granițele au fost închise, iar companiile de turism au cunoscut o perioadă neagră.
Cu toate acestea, au existat și firme care au prosperat și care au reușit să treacă de primele 6 luni ale anului 2020 fără pierderi, înregistrând încasări impresionante.
Care sunt firmele care au pierdut, dar și cele care au avut de câștigat?
De ce și-au pus lacătul pe porți foarte multe firme?
Cu scopul de a diminua răspândirea noului Coronavirus, autoritățile din întrega lume au fost nevoite să ia măsuri drastice, începând de la izolarea populației și până la oprirea exporturilor și importurilor. Pericolul cauzat de Covid-19 a fost unul extrem de mare pentru toată populația, iar până în momentul în care un vaccin eficient nu va fi lansat pe piață, lucrurile nu pot reveni la normal.
Comportamentul de consum specific românilor în perioada de izolare
Obligați să renunțe la viața cu care erau obișnuiți, oamenii și-au modificat semnificativ comportamentul de consum. Românii s-au axat cu precădere pe cele mai importante cheltuieli în perioada Covid 19: cele pentru alimente, dar și cheltuielile necesare pentru îngrijirea personală ori pentru achitarea facturilor lunare. Majoritatea a renunțat la mofturile de odinioară, optând în schimb pentru deschiderea unor depozite pentru ,,zile negre”.
Care au fost cele mai afectate domenii?
Firmele de turism au fost nevoite să intre în stand-by, vacanțele au devenit o amintire, iar călătoriile de afaceri au fost reduse aproape spre 0. Hotelurile, restaurantele și terasele nu au mai avut clienți, așa că angajații din domeniul Horeca s-au aflat într-o situație fără precedent și au fost concediați ori au intrat în șomaj tehnic.
Nici marii jucători din domeniul importurilor/exporturilor nu au cunoscut o perioadă mai bună. Aceștia au fost obligați de împrejurări să își oprească activitatea. Personalul din fabrici, transportatorii, comercianții, toți au avut veniturile diminuate ori tăiate de tot.
Care sunt firmele ce au prosperat în timpul pandemiei?
La pol opus față de companiile care au suferit pierderi masive, există și firme care au înregistat venituri impresionante în perioada de izolare. De exemplu, firmele de curierat aproape că nu mai făceau față la un moment dat tuturor comenzilor. Neputând să meargă în magazine pentru a-și procura obiectele preferate, românii s-au îndreptat către shopping-ul online. Aceștia au comandat de la mâncare până la încălțăminte, îmbrăcăminte sau chiar produse electrocasnice mici sau mari. Mai mult, supermarketurile, printre singurele afaceri care au rămas deschise, au avut vânzări impresionante, poate chiar mai mari decât în perioada de Crăciun sau de Paște a unui an normal. Oamenii au cumpărat mai mult decât era necesar, de teamă că, la un moment dat, nu vor mai avea suficiente produse la dispoziție pe rafturi.
Companiile farmaceutice au prosperat și ele: numărul de comenzi înregistrate a explodat, întrucât autoritățile, dar și populația au căutat cele mai eficiente variante de achiziționare a produselor necesare pentru tratarea bolilor.
Instituțiile de credit au continuat să sprijine nevoile consumatorilor
Băncile și instituțiile financiare nebancare au continuat să vină în sprijinul românilor cu produse de credit atractive inclusiv în perioada stării de urgență și a celei de alertă. Statisticile indică faptul că numai în perioada martie – iunie 2020 au fost accesate împrumuturi noi în valoare de 9,8 miliarde de lei. Majoritatea au fost împrumuturi nebancare în lei sau credite imobiliare, întrucât consumatorii au dorit să evite riscul valutar. S-a înregistrat inclusiv o creștere a creditării responsabile, băncile și IFN-urile impunând consumatorilor criterii de eligibilitate mult mai stricte.
Economia din întreaga lume a fost puternic afectată de pandemia de Coronavirus, iar pentru foarte multe domenii, viitorul este încă incert. Dacă mulți antreprenori au ales să se reprofileze, alții încă mai speră la o revenire rapidă la normal.