Sistemul de transmisie preia impulsul de la motor si il directioneaza catre rotile motoare. Pentru a se declansa, este nevoie de o serie de ansambluri secundare, care au o pozitie semnificativa in realizarea intregului proces. Din acest sistem fac parte ambreiajul, cutia de viteze, reductorul distribuitor, arborii planetari, diferentialul și 3 tipuri de transmisii (principala, cardanica si finală). Pentru a putea intelege procedeul in complexitatea lui, este necesar sa acorzi o atentie deosebita caracteristicilor pe care le are fiecare element constituent:
Ambreiajul
Ambreiajul are rolul de a cupla si decupla motorul de la transmisie, treptat si progresiv. In momentul in care miscarea de rotatie este initiata, acesta transmite putere mai mare (prin cuplare) sau intrerupe deplasarea (prin decuplare). Acesta este alcatuit dintr-un disc care este acoperit cu un material, care, la randul lui, el se afla pe volant. Atunci cand asupra ambreiajului este aplicata o forta externa, cele doua elemente se vor roti, datorita fortei de frecare. Prin acest fenomen, puterea motorului este trimisa, mai departe, sistemului de transmisie. Cauta curea transmisie pe unimotors dealer autorizat.
Cutia de viteze
Cutia de viteze ofera indicii despre activitatea sa chiar in numele pe care il poarta, si anume, controleaza viteza, dar poate modifica si forta de tractiune. Aceasta se afla in stransa legatura cu mecanismul ambreiajului, deoarece contine toate treptele necesare rularii progresive a motorului.
Reductorul distribuitor
Reductorul distribuitor poate fi gasit doar in structura automobilelor care au punti motoare multiple si care sunt echipate pentru rezistenta la drumuri grele. El este un fel de schimbator care are capacitatea de a dubla treptele de viteza ale unui schimbator propriu-zis.