iun. 4, 2018
2107 Views
0 0

Cum alegi butoaiele de vin?

Postat de

Exista inca in zilele noastre numerosi proprietari de plantatii de vita de vie care produc anual vin, de cele mai multe ori pentru propriul consum.  Asa cum bine se stie, cele mai utilizate recipiente, atunci cand vie vorba despre vin, sunt butoaiele.

Butoaiele de lemn sunt utilizate pentru diferite operatiuni, mai exact, pentru fermentare, maturare si stocare si cel mai frecvent material folosit pentru confectionarea lor este lemnul. Cele mai cunoscute in tara noastra sunt acele butoaie din stejar si gorun, datorita calitatii deosebite de care dau dovada. Foarte important este si modul in care aceste butoaie sunt confectionate, caci prin intermediul lor se reuseste sa se transmita vinului diverse arome. Pastrat in aceste butoaie, vinul reuseste sa preia din caracteristicile acestuia, ceea ce il face un vin de calitate. Singurele dezavantaje in ceea ce priveste un butoi de vin, este pretul destul de mare si dificultatea de a-l curata si intretine.

Butoaiele din polipropilena sunt si ele foarte utilizate pentru diverse operatiuni legate de vin. Acestea au o serie de avantaje, datorita carora ajung sa fie printre cele mai preferate. Acestea sunt foarte usor de intretinut, de spalat, de manipulat si nu produce vinului nici un fel de modificare.

O alta varianta la care se poate apela sunt acele butoaie din sticla, folosite special pentru depozitare. Acestea sunt rezistente la radiatii, coroziune, foc si temperaturi extreme.

Printre cele mai noi modele de butoaie aparute sunt cele de inox, care pana curand erau folosite doar in crame. Acestea sunt rezistente, usor de spalat si au o durata de viata foarte mare.

Butoaiele de vin sunt folosite atat in scopul fermentarii, cat si ulterior, pentru stocarea vinului deja produs.

In privinta perioadei de utilizare, butoaiele de polipropilena  se recomanda sa fie folosite pentru o perioada de maxim zeci ani, cele din inox si sticla pentru perioade mai mari, iar cele de lemn pot rezista zeci de ani insa este absolut necesar sa fie intretinute corespunzator.

Categorii:
Casa si Gradina
kontento.ro
    https://www.cril.ro/

    CRIL DEV SRL creeaza, dezvolta si promoveaza site-uri web pentru companii. Informatii la office [at] cril.ro

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *