dec. 4, 2018
2429 Views
0 0

Cum folosesti o pompa de apa in gospodarie ?

Postat de

Pentru pomparea lichidului de la sursa in casa,  sunt necesare nu numai conducte, ci si pompe de apa pentru instalatii sanitare casnice. In plus, presiunea apei si alte caracteristici importante ale alimentarii cu apa, depind de partea agregata a sistemului.

Tipuri de pompe de apa

Cea mai simpla clasificare a pompelor de apa, poate fi construita pe baza pozitiei unitatii fata de sursa de apa. Si, in conformitate cu acest principiu, tipurile de pompe apa pot fi impartite in doua grupe:

·       Segmentul de unitati submersibile, care va include pompe, ce coboara in put

·       Un segment de dispozitive de suprafata in care pompele vin in contact cu apa printr-o conducta de aspiratie.

In plus, in cadrul segmentului, diferentele structurale dintre dispozitive sunt minime. Insa,  intre pompa apa submersibila si pompa apa de suprafata exista o diferenta.

Pompe submersibile

Astfel de pompe se scufunda direct in sursa. Prin urmare, diametrul corpului cilindric al acestor unitati variaza de la 90 la 150-200 milimetri. Adica, pompa submersibila poate fi plasata in put cu diametrul inelelor de 90-100 centimetri si in put, subliniata de o carcasa de 10 centimetri. In acelasi timp, aportul de apa este posibil atat de la adancimi mici, cat si de la 7-9 metri, pana la 30-40 de metri. Capul unitatii (inaltimea coloanei de apa impinsa la suprafata) variaza de la 20-40 la 80-100 de metri. Dar aici trebuie sa tinem cont de faptul ca fiecare 10 metri orizontal, este egal cu un metru vertical.

Diferentele structurale ale pompelor submersibile se refera doar la proiectarea partii agregate. Acest echipament functioneaza printr-un mecanism centrifugal sau de vibratie pentru pomparea apei. In acelasi timp, pompele centrifugale ofera performante bune, pompand sute de litri de apa pe minut, iar unitatile vibratoare pot obtine lichid de la cea mai mare adancime si nu reactioneaza la gradul de contaminare a mediului pompat. Trebuie inteles ca pompa introdusa in put nu este pentru totdeauna. Va trebui sa fie scoasa la suprafata pentru a curata camera de lucru sau pentru dezinfectia peretilor putului.

Ca rezultat, se poate argumenta ca pompele submersibile vor fi utile proprietarilor puturilor de mica adancime si proprietarilor de puturi arteziene. Mai mult, performanta unei astfel de unitati este suficienta pentru pomparea lichidului pe o distanta destul de mare – pana la 100 de metri. In plus, pompa submersibila poate functiona mult timp, deoarece, carcasa unei astfel de unitati este racita de apa din put. Prin urmare, pompele submersibile au o durata de viata mult mai mare decat unitatile de suprafata.

Pompe de apa de suprafata

O astfel de pompa este montata intr-o carcasa, fiind amplasata deasupra unei surse, un subsol al unei case sau o extensie a acesteia. In casa (sau mai degraba, in partea rezidentiala a cladirii), nu se recomanda montarea pompelor de suprafata – ele fiind destul de zgomotoase in functiune. Aportul de apa, in acest caz, este posibil de la o adancime de 8-16 metri. Mai mult, numai tevile cu un ejector sau o duza speciala care maresc presiunea in ramura de admisie, sunt scufundate la marcajul inferior. Fara un ejector, pompa va ridica apa numai de la o adancime de 5-6 metri.

Prin urmare, pompele de suprafata si statiile, trebuie sa prezinte un ejector integrat sau un nod extern (la distanta). Daca acest dispozitiv nu este inclus in pachet, il poti cumpara intotdeauna separat. Rezistenta pompei de suprafata este accesibilitatea fizica a unitatii. Conectarea statiei de pompare la sistemul de alimentare cu apa si la sonda, se face pe suprafata. Prin urmare, poti curata camera de lucru chiar si fara demontarea fitingurilor sanitare.

Categorii:
Casa si Gradina
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *