dec. 11, 2019
1423 Views
0 0

Cum ne poate ajuta psihoterapia?

Postat de

Psihoterapia sau terapia de vorbire este o modalitate de a ajuta oamenii cu o mare varietate de boli mentale si dificultati emotionale. Psihoterapia poate ajuta la eliminarea sau controlul simptomelor tulburatoare, astfel incat o persoana poate functiona mai bine si poate creste bunastarea si vindecarea.

Problemele ajutate de psihoterapie includ dificultati in a face fata vietii de zi cu zi; impactul traumei, bolii sau diverse probleme medicale, precum moartea unei persoane dragi; si tulburari mentale specifice, cum ar fi depresia sau anxietatea. Exista mai multe tipuri diferite de psihoterapie si unele tipuri pot functiona mai bine cu anumite probleme. Psihoterapia poate fi utilizata in combinatie cu medicamente sau alte terapii.

Sedinte de terapie

Terapia poate fi realizata intr-un cadru individual, familial, de cuplu sau de grup si poate ajuta atat copiii, cat si adultii. Sedintele se desfasoara de obicei o data pe saptamana pentru aproximativ 30 de minute pana la 50. Atat pacientul cat si terapeutul trebuie sa fie implicati activ in psihoterapie. Increderea si relatia dintre o persoana si terapeutul sau este esentiala pentru a lucra impreuna eficient si pentru a beneficia de psihoterapie.

Psihoterapia poate fi de scurta durata (cateva sesiuni), abordand probleme imediate sau pe termen lung (luni sau ani), abordand probleme de lunga durata si complexe. Obiectivele tratamentului si aranjamentele pentru cat de des si cat timp trebuie indeplinite sunt planificate in comun de catre pacient si terapeut.Confidentialitatea este o cerinta de baza a psihoterapiei. 

Psihoterapie si medicamente

Psihoterapia este adesea folosita in combinatie cu medicamente pentru a trata afectiunile de sanatate mintala. In unele circumstante, medicatia poate fi in mod clar utila, iar in altele psihoterapia poate fi cea mai buna optiune. Imbunatatirea stilului de viata, cum ar fi o alimentatie buna, exercitii fizice regulate si un somn adecvat, pot fi importante pentru sustinerea recuperarii si starii generale de sanatate.

Psihoterapia functioneaza?

Cercetarile arata ca majoritatea persoanelor care primesc psihoterapie au o usurare a simptomelor si sunt mai capabile sa functioneze in viata lor.

S-a demonstrat ca psihoterapia imbunatateste emotiile si comportamentele si este legata de schimbari pozitive in creier si corp. Beneficiile includ, de asemenea, mai putine zile bolnave, mai putine probleme medicale si o satisfactie crescuta la locul de munca.

Cu ajutorul tehnicilor de imagistica cerebrala, cercetatorii au putut vedea schimbari in creier dupa ce o persoana au facut numeroase sedinte de psihoterapie. Numeroase studii au identificat modificari ale creierului la persoanele cu afectiuni mintale (inclusiv depresie, tulburari de panica, PTSD si alte afectiuni) ca urmare a tratamentului psihoterapeutic. In cele mai multe cazuri, modificarile cerebrale rezultate din psihoterapie au fost similare cu modificarile rezultate din medicatie.

Pentru a ajuta la a profita la maximum de psihoterapie, abordati terapia ca un efort de colaborare, fiti deschisi si cinstiti si urmati-va planul convenit pentru tratament. Urmariti toate sarcinile dintre sesiuni, cum ar fi sa scrieti intr-un jurnal sau sa exersati despre ce ati vorbit.

Categorii:
LifeStyle
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *