mart. 23, 2020
1347 Views
1 0

Cum recoltăm corect porumbul?

Postat de

Porumbul – cea mai mare producție

Raportat la unitatea de suprafață, porumbul asigură cea mai mare producție. Această capacitate de producție poate fi și cu 50% mai mare în comparație cu celelalte cereale existente. Din acest motiv, acesta se numără printre cerealele cele mai cultivate de către fermieri. În plus, porumbul nu are nevoie de condiții climatice deosebite și are o rezistență crescută la boli și dăunători. Este atât de răspândită pe teritoriul României și agreată de către fermieri, tocmai pentru motivul că e ușor de cultivat și nu este afectat nici de ploile abundente, nici de verile secetoase.

Când se face recoltarea porumbului?

Anotimpul în care are loc acest proces de recoltare este toamna. Nu exista o dată prestabilită, ci acest lucru se efectuează în funcție de condițiile meteo din anul respectiv. De exemplu, dacă a fost un an bogat în precipitații, atunci culesul porumbului se poate face încă din luna septembrie. Pe partea cealaltă, dacă anul în curs a fost secetos, fermierii știu că recoltarea trebuie să se facă mai târziu, în luna octombrie sau chiar noiembrie.

Cum ne dăm seama că trebuie să se efectueze recoltarea?

Pe de altă parte, o analiză simplă a boabelor de porumb ne poate semnala dacă este timpul recoltării sau nu. Așadar, în momentul în care boabele de porumb au ajuns la maturitate, conținutul de apă din acestea scade puțin sub 30%. Ei bine, în acest moment, recoltarea nu trebuie întârziată pentru că bobul este ajuns la maturitate deplină.

Cum recoltăm corect porumbul?

Dacă ne-am lămurit cum se face recoltarea și cum ne dăm seama că trebuie să efectuăm acest proces, urmează să aflăm ce metode avem la îndemână pentru a recolta corect porumbul. În funcție de cantitatea de porumb pe care o avem de recoltat, acest proces se poate efectua în 2 modalități: manual sau mecanizat. Cea manuală se efectuează în mod tradițional, la fel ca pe vremea fermierilor care nu dispuneau de utilaje agricole. În zilele noastre, metoda manuală este preferată pentru suprafețele reduse de culturi de porumb.

În schimb, recoltarea mecanizată se efectuează prin intermediul batozelor de porumb. Printre avantajele alegerii aceste metode se numără: economia de timp, forță de muncă și implicit bani, iar concomitent se pot întreprinde și alte lucrări cum ar fi tocarea tulpinilor și împrăștierea acestora pe sol.

Cum depozităm porumbul?

În funcție de spațiul pe care îl avem disponibil, ne decidem și asupra modului în care efectuăm depozitarea porumbului și implicit procesul efectiv de recoltare. Dacă alegem să culegem porumbul în formă de știuleți, atunci costul de depozitare va fi mai mic. În schimb, în cazul depozitării  porumbului sub formă de boabe, lucrurile stau diferit.

Majoritatea fermierilor preferă depozitarea sub formă de știuleți în hambare. Pe partea cealaltă, când este vorba de ferme și cantități mai mari de producție, se preferă depozitarea sub formă de boabe pentru a avea acces în permanență la hrană pentru animale, fără a fi nevoie să se efectueze un proces în plus, acela de a desface grăunțele de pe știuleți.

Așadar, pentru a se curăța rapid boabele atât de necesare animalelor sau prelucrării lor, este nevoie de o batoză de porumb. Fie că este vorba de una electrică sau manuală, acestea sunt de un real ajutor atât în fermele mari, cât și în gospodăriile individuale.

De unde achiziționăm batoze de porumb?

O gamă variată de batoze de porumb, manuale sau automate, se găsesc pe site-urile special create pentru gospodari și fermieri.Printre acestea se numără și Tehno MS al cărui link este următorul: https://www.tehno-ms.com/ . Aici aveți capacitatea de a găsit o gamă variată de modele dintre care să-l alegeți pe cel potrivit în funcție de necesitățile existente. În plus, site-ul vă pune la dispoziție descrieri amănunțite pentru fiecare utilaj, pentru a putea face achiziția acestui dispozitiv în cunoștință de cauză.

Batoză de porumb manuală sau electrică?

În momentul în care vă decideți să achiziționați o batoză de porumb, trebuie să știți că diferența dintre cea manuală și cea electrică. În primul rând, batozele de porumb manuale au dimensiuni mai mici și implicit și o capacitate de producție mai mică. Însă, principalul avantaj al acestora este acela că pot fi folosite fără necesitatea unei surse de curent prin apropiere și sunt eficiente în orice fel de spațiu.

Batozele electrice scutesc utilizatorul de orice fel de efort fizic pentru că sunt echipate cu un motor electric ce efectuează procesul de curățare a boabelor. Pot funcționa ore în șir fără întrerupere și au o capacitate de producție mai mare decât a celor manuale: 300 – 500 kilograme de boabe pe oră.

Pentru dimensiunile mari de culturi, se recomandă utilizarea batozelor de porumb profesionale care pot ajunge la o producție de trei tone de boabe pe oră. Din acest motiv se utilizează în fermele mari, silozuri, mori sau alte locuri unde este nevoie de o capacitate de producție rapidă a unor cantități mari de știuleți, fără pierderi însemnate.

Categorii:
Casa si Gradina
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *