apr. 1, 2020
2544 Views
1 0

Vrei sa urmezi un curs psihoterapeut? Iata ce trebuie sa stii

Postat de

De cand psihoterapeutii, psihologii si consilierii au inceput sa nu mai fie priviti cu scepticismul de odinioara, din ce in ce mai multi oameni isi doresc sa urmeze aceasta meserie.

Observand acest lucru, ne-am gandit ca ar fi bine sa iti oferim cateva informatii sau sfaturi pe care ar trebui sa le ai in vedere inainte de a urma un curs psihoterapeut sau un curs consilier – in functie de cariera pe care iti doresti sa o urmezi.

Inainte de toate, cel mai bun si important sfat pe care ti-l putem da este sa frecventezi o vreme un psihoterapeut cu experienta, pentru ca doar vazandu-l in actiune si analizandu-i munca indeaproape iti poti da seama daca esti sau nu facut pentru aceasta meserie.

Acum, avem urmatoarele sfaturi, care sunt valabile atat pentru cei care sunt deja psihoterapeuti, dar sunt la inceput de drum, cat si pentru cei care isi doresc sa devina:

1. Job-ul tau este de a ajuta oamenii sa-si gestioneze problemele

Persoanele care doresc sa faca psihoterapie sunt unice. Fiecare persoana isi va gestiona problemele in ritmul si in felul sau. Uneori, progresul pare sa se produca rapid, dar deseori acest progres va fi lent, obositor si dificil de masurat.

In calitate de psihoterapeut, este posibil sa doresti sa vezi ca unii dintre pacientii tai progreseaza mai repede, dar nu asa functioneaza psihoterapia.

Daca pui presiune pe  pacienti iti poate afecta increderea de sine, relatia cu pacientul si va avea un impact negativ asupra progresului pacientului.

Luand lucrurile in ritmul stabilit de pacientii tai, va fi benefic pentru amandoi.

2. Uneori devine deprimant

A fi psihoterapeut poate fi deprimant, dintr-o varietate de motive. Lupta constanta de a-ti dezvolta increderea, de a cultiva o relatie si de a-ti stabili obiectivele pentru pacientii tai doar pentru a-i urmari luptand, chiar si dupa luni sau ani de terapie, te poate face sa te simti putin pesimist dupa timp.

Psihoterapeutii trebuie sa dezvolte o putere deosebita si un sentiment de incredere – acestea sunt lucrurile care te ajuta sa te bucuri de profesie. Bineinteles, aceste aspecte vin cu timpul, dar trebuie sa lucrezi constant pentru a le cultiva si dezvolta. 

3.Pacientul trebuie sa aiba dorinta de a progresa

A merge la psihoterapie nu este suficient; pacientul tau trebuie sa vrea ca situatia sa se imbunatateasca. Motivatia personala pentru a lucra la probleme si pentru a imbunatati o situatie dificila personal nu este un lucru pe care psihoterapeutul il poate obliga pe pacient.

Aceasta motivatie trebuie sa fie condusa intern. Daca intalnesti un pacient dezinteresat sau nemotivat pentru a indeplini obiectivele stabilite in psihoterapie, acesta este un semn ca pacientul tau nu este pregatit inca pentru psihoteterapie.

Intr-un acest caz, este posibil ca tu si pacientul tau sa fiti nevoiti sa faceti un pas inapoi si sa evaluati situatia inainte de a merge mai departe. Continuarea pe aceeasi cale poate sa nu va fie de ajutor niciunuia dintre voi fara sa faceti o schimbare semnificativa.

4. Treaba ta nu este sa “repari” oamenii

Vizualizarea pacientilor tai ca persoane “stricate” care trebuie sa fie reparate poate afecta negativ interactiunile tale cu pacientii.

Pacientii tai pot resimti aceste sentimente pe care tu le ai vis-a-vis de ei. Este adevarat, pacientii tai au nevoie de ajutor si iti cer ajutorul. Treaba unui psihoterapeut este aceea de a ajuta pacientii sa ajunga pe drumul cel bun.

Lucrul de care au nevoie pacientii tai, mai mult decat orice, este sa intreprinda actiuni productive pentru a-si pune viata pe drumul cel bun. Trebuie sa iti amintesti acest lucru in permanenta in timp ce lucrezi cu pacientii.

Asadar, daca esti de parere ca poti respecta aceste aspecte si iti doresti sa urmezi o cariera ca psihoterapeut, ar trebui sa urmezi un curs psihoterapeut, dar numai dupa ce incerci cateva sedinte la un cabinet de psihoterapie – cum am spus si la inceput, este crucial sa vezi un psihoterapeut in actiune inainte de a fi sigur ca este o munca pe care o poti face. 

kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *