Indiferent daca esti casatorit timp de o luna sau de zece ani, poti beneficia de terapia de cuplu. Acolo vei invata cum sa comunici eficient si sa vindeci ranile din relatia ta. Se poate face atunci cand va aflati in mijlocul unui impas in relatie sau ca o precautie pentru viitor.
Cand te gandesti la consiliere pentru cupluri, lasa un gust amar in gura? Nu te gandi la psihoterapie de cuplu ca la un esec, ci ia-o ca pe o oportunitate pentru a avea o relatie cat mai buna cu jumatatea ta. Sa vezi un terapeut de cuplu ar putea fi cel mai bun lucru pe care l-ai facut vreodata pentru relatia ta. Iata patru motive pentru a lua in calcul terapia de cuplu
1. Ca masura preventiva
Nu toate cuplurile care vad un terapeut de casatorie au probleme grave in relatia lor.  Nu, multe cupluri participa la consiliere inainte de nunta ca parte a pregatirii lor pentru casatorie. Adesea denumita consiliere premaritala, aceste sesiuni vor ajuta un cuplu sa invete cum sa lucreze impreuna eficient. Unele lucruri care fac obiectul consilierii inainte de casatorie includ:
- Comunicare eficienta
- Invatarea a discuta despre finante
- Subliniind importanta timpului de calitate
- Discutii deschise despre obiectivele de viitor
- Afli despre valorile si credintele partenerului
- Inveti sa rezolvi problemele in calitate de parteneri
- Abordeazi problemele din trecut
- Discutati asteptarile conjugale
Daca aveti aceste probleme rezolvate cu ajutorul terapiei, inainte de a merge la altar cu partenerul, te va ajuta sa consolidezi casatoria pentru orice probleme apar in viitor.
2. Te certi des cu partenerul
Furia si comentariile negative sunt motive comune pentru care cuplurile participa la consiliere.
Nu este neobisnuit ca cuplurile fericite sa se certe, din cand in cand, dar unele cupluri ajung la punctul in care se certe in fiecare zi, adesea asupra celor mai mici lucruri. Acest lucru poate lasa adesea cupluri care se simt retrasi, inconfortabili, nesiguri, deprimati si ignorati.
O relatie fericita este una in care ambii parteneri se simt iubiti, respectati si sustinuti unul de celalalt. Odata ce acest comportament pozitiv va disparea, problemele vor urma imediat.
3. Exista o problema specifica
Un alt motiv comun pentru care cuplurile cauta terapie este sa abordeze o problema specifica in relatia lor. Un exemplu in acest sens ar fi o dependenta de droguri sau alcool.
Statisticile arata ca aproximativ 88.000 de oameni mor din cauza deceselor cauzate de alcool in fiecare an.
Dependenta este unul din cele mai groaznice lucruri pe care le pot intampina un cuplu.Â
Iti poate ruina casatoria, distruge viata de familie si chiar si economiile ar putea avea de suferit.Â
Terapia poate fi un instrument esential pentru tratarea problemelor dependentei.
Desigur, cei care incearca sa-si rezolve dependentele sunt incurajati sa solicite tratament in afara unei sesiuni de consiliere, insa accesul la terapie poate deschide liniile de comunicare cu partenerul despre motivul in care este necesar un tratament suplimentar pentru a salva casatoria.
4. Comunicare slaba
Un studiu a examinat 886 de cupluri divortate pentru a afla cele mai comune motive pentru care s-au despartit. Rezultatele au aratat ca 53% dintre participanti au confirmat felul cum o comunicare slaba a fost factorul principal in divortul lor.Â
Comunicarea este esentiala pentru relatii fericite si de durata. Fara asta, nu vei cunoaste niciodata gandurile si sentimentele partenerului, iar rezolvarea conflictelor ar fi imposibila!
Pe masura ce partenerii se indeparteaza unul de celalalt, comunicarea lor incepe sa sufere. Acest lucru poate fi cauzat de infidelitate, stres, lipsa intimitatii fizice si lista continua.
Sa vezi un terapeut de cuplu poate fi extrem de benefic pentru a-ti consolida relatia.Â
Dupa cum vezi terapia de cuplu iti poate rezolva o multime de probleme. Mai departe iti recomandam sa-ti gasesti un cabinet de psihoterie unde poti incepe sedintele alaturi de partener.