nov. 16, 2022
854 Views
0 0

De ce este important sa obtii cel putin o certificare ISO?

Postat de

In ziua de astazi clientilor le este mult mai usor sa compare ofertele mai multor companii, fara a se deplasa de acasa. Prin urmare, calitatea unui produs sau serviciu poate fi factorul care influenteaza decizia finala de cumparare.

Pentru a putea creste nivelul de incredere al clientilor si a partenerilor de afaceri, o companie poate opta pentru implementarea standardelor ISO.

ISO sau Organizatia Internationala de Standardizare, este organizatia care inca de la infiintare, in anul 1947, a emis peste 15.000 de standarde. Standardele ISO pot fi implementate de orice companie, indiferent de numarul de angajati, domeniu de activitate, cifra de afaceri, localizare etc.  Rolul standardelor ISO difera in functie de tipul ales, spre exemplu: normele standardului ISO 9001 contribuie la cresterea calitatii unui produs sau serviciu, cerintele standardului ISO 27001 contribuie la imbunatatirea nivelului de securitate al informatiei, standardul ISO 45001 contine recomandari menite sa imbunatateasca nivelului de siguranta si securitate la locul de munca si asa mai departe.

De retinut:

  • O companie poate opta pentru implementarea mai multor standarde.
  • ISO a elaborat de-a lungul vremii mai multe tipuri de standarde, cu aplicabilitate in diverse domenii de activitate.
  • Standardele ISO au o valabilitate de 3 ani. In aceasta perioada, se vor efectua mai multe verificari – pentru a se analiza modul in care cerintele standardelor sunt implementate. La finalul perioadei de valabilitate, compania poate solicita o recertificare.
  • Standardele ISO functioneaza ca niste ghiduri, menite sa contribuie la imbunatatirea sistemelor de management ale unei companii.
  • Standardele ISO ii vor permite unei companii sa participe la licitatiile publice.
  • Standardele ISO nu sunt obligatorii. Prin urmare, companiile vor decide singure daca opteaza pentru implementarea lor sau nu.

Implementarea unui standard ISO | Etape

In cazul in care iti doresti sa implementezi in compania ta, pentru prima data, un standard ISO este important sa stii ca trebuie sa parcurgi cativa pasi. Insa, daca ai nevoie de ajutor, vei gasi o multime de companii care sa te ajute in obtinerea certificarii.

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru obtinerea unei certificarea ISO

  • Primul pas este reprezentat de pregatirea documentatiei pentru certificare. Acest pas este unul extrem de important.
  • Al doilea pas este reprezentat de demararea procesului de certificare.
  • Urmatorul pas este reprezentat de analizarea documentatiei depuse si un audit de certificare. Auditul presupune verificarea companiei, mai precis, daca ea respecta cerintele standardului ISO solicitat.
  • Ultimul pas este reprezentat de validarea proiectului si inregistrarea certificatelor si de emiterea certificatelor si a siglelor aferente.

Dar asa cum iti spuneam putin mai devreme, dupa obtinerea certificarii, se va realiza si un audit de supraveghere, realizat in doua etape. Primul se va realiza dupa un an de activitate de la obtinerea certificarii si al doilea dupa doi ani de activitate de la obtinerea certificarii. In cazul in care cerintele standardului implementat nu sunt respectate, certificarea obtinuta se poate retrage. E drept ca aceste situatii sunt rare.

Categorii:
Uncategorized
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *