nov. 13, 2019
1487 Views
0 0

De ce un telefon cu o durată de viață mai lungă ajută la reducerea încălzirii globale

Postat de

Durata de viață a unui telefoon mobil ar trebui să fie de cel puțin 25 de ani, față de doar 3 în prezent, pentru a compensa impactul asupra mediului înconjurător, și de 20 de ani pentru un laptop. Un raport al European Environmental Bureau (EEB), organizația cetățenilor pentru protejarea mediului cea mai mare din Europa, a dezvăluit că fabricarea de noi „smartphone”-uri este cauza unui impact major medioambiental în Europa, mai mare comparativ cu alte produse electrice sau electronice, precum mașinile de spălat, aspiratoarele și laptopurile.

 

Oferte: Samsung Note 9 la eMAG

 

Studiul arată că dacă se extinde durata de viață a fiecăruia dintre aceste patru aparate doar cu câte un an, se va reduce impactul asupra mediului cu echivalentul a retragerii a 2 milioane de mașini de pe șosele timp de un an, adică cu 4 tone de dioxid de carbon.

 

Anual, în interiorul Uniunii Europene, crearea de „smartphone”-uri provoacă emisii echivalente a 14 tone de dioxid de carbon. Acest lucru se datorează intensității energiei și materialelor care presupun producția de componente ale telefoanelor mobile. Astfel, fabricarea, distribuirea și eliminarea smartphone-urilor echivalează cu 72% in totalul impactului dispozitivelor electronice asupra mediului.

 

Note 9 – oferte emag.ro – smartphone Samsung Note 9

 

Totuși, acest lucru ar putea fi evitat, dacă durata de viață utilă a acestor produse s-ar majora dincolo de media actuală de trei ani. Cel puțin asta susține studiul anterior menționat, care arată că și prin prelungirea cu doar un an a duratei de viață a telefoanelor mobile s-ar economisi 2 tone de dioxid de carbon, care echivalează cu un milion de mașini retrase de pe șosele. Dacă durata de viață ar crește cu doi ani, s-ar ecinomisi 4,3 tone de CO2, iar dacă s-ar majora cu cinci ani, economia ar fi de 5,5 tone CO2.

 

Note 9 – oferte online

 

Chiar dacă s-ar majora eficiența unui smartphone cu 5%, ar dura între 25 și 232 de ani ca acestea să nu mai aibă un impact negativ asupra mediului. E nevoie de „o schimbare semnificativă a modului în care sunt create și puse pe piață aceste telefoane mobile”, se arată în raport. În UE, există peste 632 de milioane de unități pe stoc și se produc anual peste 210 milioane de telefoane mobile. Motivul, conform studiului, este că acestea sunt considerate produse la modă, în continuă actualizare, ceea ce implică înlocuirea lor destul de des, înainte de a înceta să funcționeze. Toate acestea fac ca viața utilă a telefoanelor mobile să fie mai scurtă.

 

În plus, fabricarea, transportul și fazele finale de viață ale telefoanelor mobile consumă la rândul lor energie și resurse, fapt care contribuie la încălzirea globală. Astfel, așa numitele „faze de nefolosință” ale smartphone-urilor presupun între 51 și 92% din impactul asupra încălzirii globale. Creșterea capacității de procesare crește consumul de energie, drept pentru care studiul conchide că „niciodată nu are sens înlocuirea unui smartphone”.

Huawei Mate 20 PRO vs NOTE 9

E adevărat, nu putem trăi fără telefoane mobile, în prezent, oricât ne-am dori să ajutăm la protejarea planetei și la reducerea încălzirii globale. Ce putem face, însă, este să ne asigurăm că folosim telefoane cu o durată de viață cât mai lungă.

Categorii:
Tehnologie
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *