Ia este o adevarata carte de vizita romanilor, fiind unul dintre simbolurile noastre nationale.
Primele dovezi ale existentei sale dateaza din perioada culturii Cucuteni, undeva intre 5500 si 2750 i.Hr., cand camasa traditionala se confectiona din panza alba, impodobita cu margele si broderii la gat si pe maneci. De-a lungul timpului, materialele s-au diversificat de la in si canepa, la bumbac, borangic si matase, iar motivele decorative au cunoscut o evolutie impresionanta, adaptandu-se si imbogatindu-se continuu.
Diversitatea culturala a Romaniei se reflecta si in varietatea de modele si broderii ale iei. Fiecare regiune isi pune amprenta asupra acestei piese vestimentare, creand un mozaic cultural reprezentativ.
Pe langa faptul ca este o piesa vestimentara cu rolul evident, de a-i proteja pe cei care o poarta, ia este un adevarat purtator de mesaje. Broderiile sale vorbesc despre natura, viata, divinitate, lupta dintre bine si rau, iubire si respect. Prin fiecare cusatura, ia traditionala reuseste sa transmita povesti, credinte si sperante.
Toata istoria iei si toate povestile din spatele ei pot promova identitatea nationala romaneasca
Cu siguranta, putem privi ia ca pe un excelent instrument de promovare, iar acest lucru se vede prin popularitatea pe care o are in randul persoanelor publice.
De-a lungul timpului, aceasta a atras atentia si a fost imbracata de personalitati regale, artisti si designeri internationali. Regina Maria a Romaniei a fost una dintre cele mai mari admiratoare ale portului traditional romanesc, iar pictorul Henri Matisse a fost inspirat de ia traditionala in lucrarile sale. De asemenea, case de moda renumite precum Yves Saint Laurent sau Jean Paul Gaultier au
Un moment semnificativ in promovarea iei este sarbatorirea Zilei Universale a Iei pe 24 iunie, o initiativa care a luat nastere in mediul online si care incurajeaza femeile din intreaga lume sa poarte aceasta piesa vestimentara.
Ia traditionala, o piesa vestimentara ce poate fi purtata in orice tinuta
In prezent, ia traditionala nu mai este rezervata doar pentru ocazii speciale sau ansambluri folclorice. Aceasta a devenit o piesa versatila, care poate fi integrata in tinute casual, elegante sau boeme, fiind purtata cu mandrie de femei de toate varstele.
Daca vrei sa porti ie, o poti face cu incredere oriunde. De pe Traditionalfashion.ro poti achizitiona o multime de modele interesante, pe care le poti combina cu hainele pe care le ai deja in garderoba.
Pentru o tinuta de zi spre exemplu, ia poate fi combinata cu pantaloni Capri sau jeans evazati, in timp ce pentru evenimente speciale, se potriveste perfect cu o fusta creion neagra sau pantaloni eleganti.