oct. 28, 2020
1396 Views
0 0

Maladia de Quervain. Care sunt simptomele si tratamentul acestei probleme?

Postat de

Maladia de Quervain este o problema care poate afecta pe toata lumea, insa vizeaza anumite categorii profesionale si este mai intalnita la femeile de peste 40-50 de ani. Persoanele care prezinta cel mai mare risc de a dezvolta aceasta problema sunt cele care in viata profesionala efectueaza miscari repetitive de flexie-extensie a policelui, cum ar fi croitorii, cei care lucreaza foarte mult in fata calculatorului, femeile care ingrijesc copiii mici, pianistii, jucatorii de golf, cei care vaslesc, etc.

Cunoscuta si ca tensinovita sau dendinita, aceasta maladie se manifesta prin dureri la nivelul articulatiei mainii si prin dificultate in utilizarea degetului mare. Desi in stadii incipiente poate fi tratata destul de usor, daca este trecuta cu vederea, maladia de Quervain poate duce la invalidarea pacientului. Pacienții cu membre afectate de aceasta boala ajung sa nu mai poata prinde obiecte in mana.

De ce apare aceasta problema medicala?

Cauza principala a aparitiei este o inflamatie aparuta in compartimentul De Quervain, care este cauzata de traumatisme minore si repetate. Cele mai riscante activitati care duc la aparitia acestei boli sunt folosirea intensiva a mouse-ului si a tastaturii, tenisul, bowlingul, pescuitul, golful si multe alte actiuni care implica folosirea mainii. Practic, aproape oricine prezinta riscul de a dezvolta aceasta problema.

Un test simplu care se poate efectua este testul Finkelstein. Un video de la Dr. Vladislav Gyebnar care descrie Testul Finkelstein poti vedea AICI.

Cum se trateaza maladia de Quervain?

Tratamentul poate fi nechirurgical sau chirurgical, in functie de modul in care a evoluat problema. In prima faza, este recomandat un tratament nechirurgical, care implica administrarea de antiinflamatoare locale, unguent sau gel, imobilizarea zonei cu o orteza, repaus de la activitatile ce implica folosirea mainii pentru o perioada de 2-4 saptamani, folosirea unor compresii calde sau reci, masarea zonei dureroase sau folosirea unor tratamente cu ultrasunete sau cu unde scurte.

Daca boala a avansat, singura solutie de rezolvare este cea chirurgicala. Din fericire, operatia este una destul de simpla si consta in detensionarea conflictului dintre tendoane, retinacul si teaca sinoviala. Daca apelezi la un chirurg specializat in chirurgia mainii, operatia se face in doar 15 – 30 de minute, nu necesita spitalizare si este minim invaziva. Incizia are aproximativ 1.5 cm, cicatricea ulterioara este aproape invizibila iar recuperarea este rapida ( 2-3 zile).

Ce trebuie sa faci dupa operatie?

Daca ai trecut printr-o operatie impotriva maladiei de Quervain, timp de 2 saptamani trebuie sa eviti activitatile care implica folosirea mainiisi sa porti o contentie elastica prin care membrul operat sa fie ridicat. Dupa 3 saptamani iti poti relua viata normala, insa fara activitati de forta. Uneori, pentru o recuperare completa poate fi nevoie de fiziokinetoterapie.

Netratata, aceasta maladie duce la invalidarea mainii afectate si la dureri destul de mari. Tocmai de aceea, in momentul in care simti durere la mobilizarea pumnului este bine sa te adresezi medicului pentru un diagnostic corect. Orice problema medicala poate sa fie rezolvata mult mai repede daca este descoperita din timp.

Mai multe detalii despre ce este Boala De Quervain poti citi AICI.

Informații oferite in colaborare cu Dr. Vladislav Gyebnar

 

Categorii:
Sanatate
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *