ian. 10, 2020
856 Views
0 0

Povestea primului bolid electric din Romania

Postat de

In premiera, inca din 2018, Kaufland Romania a adus in competitiile de automobilism sportiv prima masina electrica de curse, transformata la initiativa pilotului Sorin Ghisoi

Daca in urma cu cativa ani masinile electrice starneau interesul publicului intr-o proportie destul de neinsemnata, iata ca pasim in anul 2020 cu alta perspectiva. Atat la nivel mondial, dar si in Romania, numarul amatorilor de automobile electrice creste fulminant, cu atat mai mult cu cat si autoritatile si-au manifestat sprijinul in aceasta directie, sustinandu-i chiar cu cadru legislativ pe cei care isi achizitioneaza un astfel de autoturism.

In acest context, aparitia in competitii sportive oficiale a primei masini electrice de curse din Romania nu ar trebui sa mai surprinda pe nimeni. Prezentat publicului larg inca din 2018, bolidul electric al echipei Kaufland e-Rally Team are si o poveste interesanta.

Pilotul #KERT, Sorin Ghisoi, campion in repetate randuri la competitii de viteza in coasta, a avut initiativa, impreuna cu prietenii si colegii lui de la Cox e-Motorsport, de a transforma un Volkswagen Golf GTI intr-o masina electrica.

Povestea a inceput in ziua in care fiul sau de 9 ani l-a intrebat cum va arata masina viitorului, iar pilotul a gasit raspunsul chiar in garajul sau de la Brasov si in cel de la Pitesti, al colaboratorilor de la EV Romania.

Dar cum de la idee la performanta este drum lung si intortocheat, pilotul si colegii sai i-au convins pe reprezentantii Kaufland Romania sa investeasca in ideea lor. Pe fondul extinderii numarului de statii de incarcare electrice (acum sunt cateva sute in toata tara), implementate inca din 2016 in parcarile magazinelor Kaufland impreuna cu Renovatio Group, proiectul transformarii unei masini cu motor termic in una electrica s-a potrivit ca o manusa.

Astfel, Sorin Ghișoi, alaturi de echipa lui de la Cox e-Motorsport si de inginerul catalan Marc Areny, care în urmă cu câțiva ani omologa un Dacia Logan electric, s-au pus pe treaba. Munca de culise in garaj pentru prepararea si testarea masinii a durat mai bine de jumatate de an. Motorul cu combustie internă a fost înlocuit de un motor electric, iar în locul rezervorului tradițional se află acum un pachet de baterii. In total, au fost integrate trei seturi de acumulatori cu descarcare rapida, iar masa totala a modelului german este de 1.290 de kilograme.

„Bateriile au o capacitate de 16 kWh și asigură o autonomie în regim de concurs de maxim 50 de kilometri. Motorul electric este capabil să genereze 300 de cai putere și 300 Nm, iar accelerația de la 0 la 100 km/h se desfășoară în circa 6 secunde, valoare fiind influențată de setarea suspensiei sau de anvelopele utilizate.” povesteste pilotul Sorin Ghisoi cunoscatorilor.

Astfel, dupa luni intregi de transformari si testari, bijuteria electrica a fost gata de start, participand deja in 2019 la 12 evenimente de automobilism sportiv (8 etape ale Campionatului National de Viteza in Coasta si la 4 etape de Super Rally). Pe langa aspectul care a magnetizat publicul la fiecare eveniment unde si-a facut aparitia, masina echipei Kaufland e-Rally Team a bifat si la capitolul performanta, surclasand la fiecare competitie masini puternice si incheind anul fara niciun abandon.

Tot in anul 2019, Federația Română de Automobilism Sportiv a introdus și o clasă specială dedicată acestor vehicule, medaliindu-l pe Sorin Ghisoi si echipa lui pentru Inovatie.

In luna decembrie 2019, la Gala Campionilor desfasurata la Timisoara, in cadrul careia au participat peste 80 piloti insotiti de invitatii lor, intr-un cadru festiv onorat de 700 persoane din lumea sportiva, echipa Kaufland e-Rally Team a plecat acasa cu inca un trofeu, inmanat de presedintele FRAS, Norris Mageanu, acela pentru contributia adusa motorsportului romanesc.

„Ne pregatim cu emotie pentru un nou pas inainte. Daca pana acum am fost precursori, inovatori si singurii concurenti la Clasa Electrica in cadrul Campionatelor sportive organizate de Federatia Romana de Automobilism Sportiv, de acum inainte am auzit ca avem concurenta. Sunt cativa colegi de-ai mei de breasla care am auzit ca vin si ei cu masini electrice in campionate, ceea ce ma bucura tare. Unde e competitie e si performanta”, incheie Sorin Ghisoi.

Categorii:
Auto-Moto
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *