sept. 6, 2020
716 Views
0 0

Prelucrare metal sau sticlă cu laser

Postat de

Odată cu apariția laserului, procesarea materialelor la Analko, a atins un nou nivel. Fasciculul laser acționează pe suprafețe fără acțiuni mecanice, ceea ce îi permite să fie utilizat nu numai în industrie, ci și în medicină, bijuterii, inginerie mecanică și alte industrii. Un alt avantaj al utilizării laserului peste prelucrare metal sau sticlă este flexibilitatea. Laserul nu se limitează la tăierea liniilor drepte și poate tăia forme geometrice mai complexe, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru tăierea ecranelor curbate ale ultimelor modele de telefoane. Procesul de tăiere cu laser poate aduce multe avantaje pentru tăierea sticlei în formă.

Filamentarea cu laser este, de asemenea, flexibilă în ceea ce privește amestecul de materiale. Laserul poate tăia multe tipuri diferite de sticlă, de diferite grosimi, precum și pachete de sticlă cu mai multe straturi din același material sau diferite. Procesul de decupare laser nu generează praf sau particule, deoarece este un proces care modifică doar sticla și apoi separă sticla de fisură. Are un randament mult mai mare în comparație cu procesul mecanic, și de asemenea, mai multă eficiență, deoarece laserul utilizează mai puțină putere față de uneltele de prelucrare.

Principiul de funcționare

Decuparea cu laser se bazează pe acțiunea fără contact, și prin urmare, simplifică tăierea și reduce la zero deșeurile și deteriorarea materialelor. Cu metoda de decupare laser se pot crea piese cu unghiuri ascuțite ultra-precise. Pentru prelucrarea sticlei și a metalelor sunt utilizate două tipuri de laser:

  • Stare solidă. Puterea lor de obicei nu depășește 1-6 kW, iar lungimea de undă este de 1 micron. Sunt utilizate pentru prelucrarea metalelor, a pietrelor prețioase și a altor elemente unde este necesară precizia maximă.
  • Ele lucrează pe baza unui amestec de gaze – argon, azot, heliu și dioxid de carbon. Aceste dispozitive sunt foarte puternice și sunt utilizate în producție pentru tăierea materialelor la scară industrială.

Echipamentul modern cu laser nu este doar o mașină laser și un tub care emite un fascicul cu frecvența dorită, ci este un software care minimizează intervenția umană în procesul de lucru și automatizează complet întregul sistem.

De obicei, sticla și oglinzile sunt tăiate prin metode mecanice, electrice și termice cu gaz. Astfel de metode nu permit obținerea tăierii cu precizie ridicată și sunt adecvate numai pentru fabricarea de structuri simple. Decuparea cu laser  permite obținerea de piese volumetrice și structuri complexe din sticlă. Prin această prelucrare, se obțin produse de înaltă calitate, iar costurile de fabricație a acestora sunt minime.

Decupare laser – Avantaje

Prelucrarea metalelor cu laser crește complexitatea, viteza și precizia operațiunilor de fabricație. Astăzi, prelucrarea metalelor cu laser este un proces tehnologic extrem de eficient. Mașinile cu laser sunt echipamente moderne de înaltă tehnologie, cu proprietăți unice ale laserului: putere de radiații ridicate – până la 108-109 W / cm2 în regim continuu și până la 1016-1017 W / cm2 în modul pulsat.

Fasciculul laser este controlat cu ușurință de sisteme automatizate. Radiația puternică încălzește instantaneu și arde prin zona focalizată. Când metalul este răcit, piesa nu se deformează și își păstrează forma. Zona de tăiere este curățată de produsele de ardere printr-o metodă de suflare folosind gaze de proces: oxigen, azot, aer.

kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *