Înlocuirea anvelopelor odată cu schimbarea anotimpului este o activitate normală şi, mai mult decât atât, indicată. Majoritatea şoferilor au 2 seturi: unul, de anvelope de vară şi altul de anvelope de iarnă, iar odată cu venirea primăverii şi topirea zăpezii, încep cozile la vulcanizări pentru înlocuirea anvelopelor.
Mulţi probabil nici nu ştiu motivul pentru care e nevoie de această schimbare, iar alţii – foarte puţini, sperăm – folosesc acelaşi set de anvelope pe toată durata anului şi le schimbă doar în momentul în care sunt foarte tocite sau fac pană.
Ei bine, care e diferenţa dintre anvelopele de vară şi cele de iarnă şi de ce trebuie schimbate? Pentru început, să facem distincţia între anotimpuri: vara este cald, caniculă chiar, asfaltul e în permanenţă uscat, e drept, uneori mai plouă, iar carosabilul e acoperit de apă. Iarna, situaţia e diferită, e frig, ger, frecvent temperaturile coboară sub zero grade, carosabilul e acoperit cu zăpadă sau, şi mai rău, cu gheaţă sau polei. Aşadar, medii diferite, cu temperaturi diferite. Iată că ajungem şi la explicaţia legată de schimbarea anvelopelor. Cele de iarnă sunt realizate dintr-un cauciuc care are o compoziţie specială ce îl face mai eficient la temperaturi scăzute şi îi creşte astfel aderenţa. Striurile sunt create în aşa fel încât înaintarea prin zapadă se face mai uşor, iar patinarea pe gheaţă e redusă.
Pe de altă parte, aceste anvelope au doar dezavantaje dacă sunt folosite vara. De ce? În primul rând, cauciucul de iarnă nu suportă prea bine căldura, devine mai elastic, ceea ce afectează direcţia maşinii, în special în curbe. Anvelopa se supraîncălzeşte, deoarece nu e făcută să ruleze în condiţii de căldură, şi astfel, creşte riscul producerii unei explozii de pneu. Un alt dezavantaj este creşterea consumului de combustibil, deoarece cauciucurile sunt mai moi, iar motorul depune mai mult efort pentru a face maşina să înainteze cu o anumită viteză.
Cel mai îngrijorător lucru este faptul că vara, frânarea unui vehicul echipat cu anvelope de iarnă este mai puţin eficientă decât a unui autoturism care are anvelope de vară. Testele arată că pe asfalt uscat, distanţa de frânare este cu 40 la sută mai mare, iar pe asfalt umed, cu aproximativ 12 la sută.
Lista dezavantajelor nu se opreşte aici: rularea cu anvelope de iarnă în sezonul cald duce la uzarea prematură a acestora. Potrivit specialiştilor, anvelopele de iarnă folosite în sezonul cald se uzează cu 60 la sută mai mult decât dacă ar fi folosite iarna.
Și nu în ultimul rând, zgomotul produs de anvelopele de iarnă pe carosabil uscat și cald este mult mai mare decât al anvelopelor de vară.
Acestea fiind spuse, țineți cont de faptul că înlocuirea la timp a anvelopelor vă protejează atât mașina și buzunarul, cât și siguranța dumneavoastra și a celor dragi. Un al doilea set de anvelope este esențial. Singura problemă ar fi depozitarea acestora atunci când nu aveți nevoie de ele, dacă nu aveți garaj acasă sau loc suficient pe balcon. Totuși, și în acest caz există o soluție: multe dintre vulcanizări oferă așa numitele hoteluri de anvelope, unde în schimbul unei taxe anuale îți poți lăsa cele 4 cauciucuri până la sezonul următor.