Tiroida ta produce hormoni care joaca un rol in multe sisteme diferite ale organismului tau. Cand tiroida produce fie prea mult, fie prea putin din acesti hormoni importanti, suferi de o boala tiroidiana. Exista mai multe tipuri diferite de boli tiroidiene, cele mai intalnite fiind hipotiroidismul si hipertiroidismul.
Ce este tiroida?
Tiroida este o glanda mica sub forma unui fluture, situata in partea din fata a gatului, in jurul traheei. Noi, oamenii, avem glande prin tot corpul, acestea producand si eliberand substante ce ajuta organismul sa faca anumite lucruri. Tiroida produce hormoni care controleaza mai multe functii vitale ale corpului.
Cand nu functioneaza corect, tiroida poate afecta intregul organism. Daca organismul tau produce prea multi hormoni tiroidieni, poti dezvolta o afectiune numita hipertiroidism. Daca produce prea putini hormoni tiroidieni, ai risc de a dezvolta hipotiroidism. Ambele afectiuni sunt grave si trebuie tratate de un medic specialist in endocrinologie.
Ce face, mai exact, tiroida?
Tiroida ta are un rol foarte important de indeplinit in organismul tau – elibereaza si controleaza hormonii tiroidieni, acestia avand o legatura stransa cu modul in care functioneaza metabolismul. Metabolismul este un proces prin care alimentele pe care le consumi sunt transformate in energie. Aceasta energie este utilizata de intregul organism in asa fel incat functiile sale sa se desfasoare normal. Gandeste-te la metabolismul tau ca la un generator. Obtine energie bruta si o foloseste pentru a alimenta ceva mai mare.
Tiroida controleaza metabolismul cu cativa hormoni specifici – T4 (tiroxina, contine patru atomi de iodura) si T3 (triiodotironina, contine trei atomi de iodura). Acesti doi hormoni sunt creati de tiroida si spun celulelor corpului cata energie sa foloseasca. Atunci cand tiroida functioneaza corect, va mentine cantitatea potrivita de hormoni pentru ca metabolismul sa lucreze normal. Pe masura ce hormonii sunt utilizati, tiroida produce inlocuiri.
Conform expertilor in endocrinologie Dolj, modul de functionare al tiroidei este supravegheat de ceva numit glanda pituitara. Situata in centrul craniului, sub creier, glanda pituitara monitorizeaza si controleaza cantitatea de hormoni tiroidieni din fluxul sanguin. Cand simte o lipsa de hormoni tiroidieni sau un nivel ridicat de hormoni in organism, va regla cantitatile cu propriul hormon. Acest hormon este numit hormon stimulator al tiroidei (TSH). TSH va fi trimis la tiroida si ii va spune ce trebuie facut pentru ca organismul sa revina la normal.
Ce este o boala tiroidiana?
Boala tiroidiana este un termen general pentru o afectiune care impiedica tiroida sa produca o cantitate corecta de hormoni. Tiroida ta produce de obicei hormoni care iti ajuta corpul sa functioneze normal. Cand tiroida produce prea multi hormoni tiroidieni, corpul tau foloseste energia prea repede. Aceasta afectiune se numeste hipertiroidism. Folosirea energiei prea repede va face mai mult decat sa te oboseasca – iti poate face inima sa bata mai repede, te va slabi si chiar te va determina sa te simti nervos. Pe de alta parte, tiroida poate produce prea putini hormoni tiroidieni. Aceasta afectiune se numeste hipotiroidism. Cand ai prea putini hormoni tiroidieni in organism, te vei simti obosit, s-ar putea sa te ingrasi mai usor decat de obicei si vei intampina dificultati in a tolera temperaturile scazute.
Aceste doua tulburari principale pot avea la baza o varietate de afectiuni care pot fi, de multe ori, ereditare.
Printre afectiunile care pot provoca hipotiroidism se numara:
tiroidita – este o inflamatie a glandei tiroide, ce poate reduce cantitatea de hormoni pe care tiroida o produce;
tiroidita Hashimoto – este o afectiune autoimuna ce determina celulele corpului sa atace si sa afecteze tiroida. De obicei, este ereditara;
tiroidita postpartum – apare la 5 % pana la 9% dintre femei dupa nastere. De cele mai multe ori, este o afectiune temporara;
deficienta de iod.
Printre afectiunile care pot provoca hipertiroidism se numara:
boala Graves – se remarca printr-o glanda hiperactiva ce produce prea multi hormoni. Se mai numeste gusa toxica difuza;
nodulii tiroidieni – hipertiroidismul poate fi cauzat de noduli hiperactivi in tiroida. Un singur nodul este numit nodul tiroidian functional autonom, in timp ce o tiroida cu mai multi noduli este numita gusa toxica multinodulara;
excesul de iod.