Cand vine vorba despre tulburarile psihiatrice complexe precum schizofrenia, intelegerea noastra asupra pacientilor diagnosticati cu o astfel de boala este destul de vaga. Stigma, ideile preconcepute si dezinformarea sunt adanc inradacinate in modul in care majoritatea percepe aceste boli mentale, astfel ca cei aproape 20 de milioane de persoane cu schizofrenie la nivel mondial se confrunta cu discriminarea si incalcarea drepturilor omului.
Persoanele cu schizofrenie au de doua sau de trei ori mai multe sanse sa moara prematur din cauza bolilor fizice complet prevenibile, cum ar fi afectiunile cardiovasculare. Acestea sunt mai putin susceptibile sa solicite ingrijiri medicale adecvate decat persoanele neurotipice din cauza stigmatului si a lipsei de acces la serviciile de sanatate mintala. Aproape 70% dintre persoanele cu schizofrenie din intreaga lume nu primesc in prezent ingrijiri adecvate. 5% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta boala mor prin sinucidere, aceasta fiind o rata mai mare decat cea a sinuciderilor in randul populatiei neurotipice.
Dar sinuciderea este complet tratabila cu medicamente si suport psiho-social. Si, daca persoanele cu schizofrenie continua sa lupte de-a lungul vietii cu aceasta maladie, urmeaza tratamentul corespunzator si invata cat mai mult despre toate aspectele bolii, pot sa ajunga sa traiasca absolut normal.
Acestea fiind spuse, in randurile ce urmeaza vei gasi informatiile cele mai importante despre schizofrenie.
Ce este schizofrenia?
Schizofrenia este o tulburare neurologica cronica ce impiedica modul de capacitate al unei persoane de a procesa constant realitatea. Aceasta se caracterizeaza prin distorsiuni de gandire, emotii, limbaj, comportament si simtul sinelui si se manifesta in experiente precum halucinatii (auz, vazut, mirosit, degustat sau simtire a unor lucruri care nu sunt acolo) si deliruri (credinte sau suspiciuni false) care raman fixe chiar daca exista dovezi contrare.
Simptomele schizofreniei:
Simptomele se dezvolta in mod progresiv la varsta adulta timpurie – pentru barbati, la adolescenta tarzie si inceputul anilor 20, iar pentru femei, la sfarsitul anilor 20 si inceputul anilor 30. Cu toate acestea, simptomele se pot manifesta si in afara acestei ferestre.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, printre cele mai frecvente simptome sau experiente ale schizofrenicilor intra urmatoarele:
– halucinatiile;
– iluziile;
– probleme cu controlul motor – de exemplu, ticuri fizice sau miscari neobisnuit de lente, comportament dezorganizat precum ras fara motiv, vorbire fara sens, incoerenta sau irelevanta;
– tulburari ale emotiilor – de pilda, o apatie marcata sau o deconectare intre emotia raportata si expresia faciala sau limbajul corpului.
Una dintre cele mai frecvente conceptii gresite despre persoanele cu schizofrenie este ca au o asa-numita personalitate dubla, aceasta fiind, de fapt, o caracteristica a tulburarii de identitate disociativa, o alta afectiune psihica, la fel de neinteleasa. Persoanelor cu schizofrenie le este greu sa faca distinctia intre procesele interne si realitatea externa, dar, in mod obisnuit, pastreaza un singur sentiment constant de sine. In schimb, o persoana cu tulburare de identitate disociativa afiseaza cel putin doua stari de personalitate distincte.
Tratamentul pentru schizofrenie
Din pacate, multor persoane cu schizofrenie le este greu sa accepte ca au o tulburare ce necesita tratament, ceea ce face ca gestionarea acestei afectiuni sa fie dificila. Insa trebuie stiut ca schizofrenia poate fi tratata in totalitate cu medicatie antipsihotica adecvata folosita impreuna cu terapia psihologica si cu sprijin social.
Cum sa ajuti o persoana ce pare a avea schizofrenie:
In cazul in care cunosti o persoana care prezinta simptomele acestei afectiuni, este important sa o convingi sa ceara ajutorul unui specialist in psihoterapie Bucuresti pentru a putea primi un tratament corespunzator. De multe ori, insa, incercarea de a convinge o persoana cu aceasta maladie sa vada un psihiatru poate fi destul de greoaie. Din nefericire, aproape 50% dintre persoanele care traiesc cu schizofrenie prezinta anosognozie, adica refuza sa constientizeze existenta bolii cu care se confrunta. Alteori, persoanele cu schizofrenie pot crede ca iluziile sau halucinatiile lor sunt reale si, prin urmare, ca nu au nevoie de tratament.
Daca ajung totusi la psihiatru si urmeaza tratamentul recomandat, ar fi de mare ajutor ca persoanele din jurul pacientilor cu schizofrenie se le ofere cat mai mult sprijin moral si sa ii trateze ca pe niste oameni normali in asa fel incat sa nu se simta stigmatizati sau defavorizati.