ian. 15, 2019
1480 Views
1 0

Vrei sa afli mai multe despre istoria pizzei?

Postat de

Peste tot in lume sunt iubitori de pizza, mai ales la noi in tara. Unde iti poti avea livrare pizza cand dorim si la preturi rezonabile. Dar cat de multe stim de istoria acestui fel de mancare atat de indragit de mai toata lumea. Aflati mai jos cateva lucruri interesante despre istoria pizzei.

Nu exista multe natiuni care sa poata spune ca mancarea lor traditionala lor nationala a devenit un fenomen international. Italia are doua astfel de feluri de mancaruri paste si, bineinteles, pizza. Ambele sunt celebre in intreaga lume, ambele au facut istoria mancarii Italiene.

In America, pizza se incadreaza in doua categorii: stil Chicago gros si branzos sau pizza subtire si mai traditionala din New York. In Italia pizza se incadreaza, de asemenea, in doua categorii distincte: pizza italiana si restul lumii.

Pizza, in forma sa cea mai de baza, ca o crusta rosie condimentata, are o istorie indelungata in Marea Mediterana. Mai multe culturi, inclusiv grecii si fenicienii, au mancat un fel  paine prajita formata din faina si apa. Aluatul va fi gatit prin plasarea pe o piatra fierbinte si apoi condimentata cu ierburi. . Inca nu era ceea ce numim pizza de astazi, dar era foarte asemanatoare unei pizze moderne. Aceste pizze timpurii au fost mancate de la Roma la Egipt in Babilon si au fost laudate de istoricii antici Herodot si Cato Batranii.

Originea Pizzei

Cuvantul „pizza” se presupune ca provine de la cuvantul latin pinsa, adica paine  (desi exista multe dezbateri despre originea cuvantului).

Cu toate acestea, o descoperire arheologica recenta a gasit o pizza conservata din epoca bronzului in regiunea Veneto. In Evul Mediu, aceste pizze au inceput sa se bucure de un aspect si un gust mai modern. Taranii din acea vreme foloseau ceea ce putine ingrediente puteau sa-si puna mana pentru a produce aluatul modern de pizza si o inmuiara cu ulei de masline si ierburi. Introducerea buffalo-ului de apa indian a dat pizzei o alta dimensiune, cu productia de branza de mozzarella.

Chiar si astazi, utilizarea de mozzarella di buffalo proaspata in pizza italiana nu poate fi inlocuita. In timp ce alte branzeturi si-au facut drumul pe pizza (de obicei in legatura cu mozzarella proaspata), nici o pizzerie italiana nu ar folosi vreodata tipul de carne uscata folosit pe atat de multe pizze americane.

Tendinte noi in pizza

Pizza al Taglio, cunoscuta si sub denumirea de pizza rustica, este vanduta peste tot in Italia, de obicei in cantitati mari si adesea inmuiata cu ciuperci marinate, ceapa sau anghinare. Acest stil de pizza este gatit pe o tava de foaie la standuri stradale si face un pranz bun rapid.

Focaccia este tipica pentru Liguria si se caracterizeaza printr-o baza, de obicei, mai groasa decat cea tipica  pizza, acoperita cu ulei de masline si rosmarin. Se pot adauga mai multe toppinguri, ceapa si branza de masline, caramelizate fiind printre cele mai frecvente.

Sfincione este o pizza groasa din foi siciliane care foloseste sos de rosii, pastai de hamsii (de obicei pastai de ansoa) si branza caciocavallo (sau alt soi local).

Calzona italiana este adesea umpluta fie cu carne, fie cu legume proaspete (un favorit este spanacul) si mozzarella. O tendinta mai noua, care castiga popularitate, este aparitia unor pizze dulci si pizzeriile traditionale italiene incearca sa se adapteze acestei tendinte, folosind ingrediente unice. Aceste pizza de desert au adesea combinatii de arome cum ar fi Nutella, miere, gem de fructe, iaurt, chiar mustar si lichior.

Bineinteles, nu trebuie sa facem o calatorie pana in Italia pentru o felie de pizza autentica. Putem sta confortabil si comanda pizza sector 3, pentru a ne bucura de atatea feluri de pizza.  Mai ales, daca suntem in Bucuresti stim cat de usor este sa gasim un restaurant prin zona pentru pizza preferata. O oferta de pizza sector 3 ne poate aduce, de exemplu,  livrarea gratuita, daca stam in preajma restaurantului, respectiv in sectorul 3.

Categorii:
LifeStyle
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *