Piața modernă este caracterizată de o varietate de instrumente utilizate în mai multe domenii, pentru toate tipurile de muncă. Alezor conic este un produs profesional care iese în evidență prin durata de viață lungă, versatilitate și ușurință în utilizare. Pentru a selecta alezorul conic potrivit este preferabil să studiezi proprietățile de bază ale acestuia.
Ce este un alezor conic?
Alezorul este un instrument esențial în industria metalurgică și a meșteșugului. Este un tip de instrument care se folosește la găurirea metalului însă într-o formă extrem de precisă. Cu ajutorul unui alezor vei putea găuri perfect o mare varietate de tipuri de metale, începând de la aluminiu și ajungând la oțel.
Chiar dacă alezorul este acea unealtă care te ajută să găurești metale precis, trebuie să îl folosești într-un mod corespunzător și să cunoști principalele tipuri de alezoare deoarece există o mare varietate de alezoare pe piață. Unul din cele mai populare și cele mai folosite este alezorul conic. Acest articol acoperă aspecte precum folosirea alezorului într-un mod eficient și benefic dar și rolul pe care alezorul conic îl are în prelucrarea metalelor.
Un alezor conic este astfel conceput încât să le permită utilizatorilor să facă găuri circulare în lemn și în alte materiale de construcție. Spre deosebire de alezorul tradițional, care are un diametru uniform, diametrul unui alezor conic scade treptat de sus în jos.
Aceste alezoare sunt destinate în primul rând efectuării de găuri pilot în diverse materiale. Aceste găuri sunt realizate în vederea pregătirii pentru introducerea de șuruburi, bolțuri și alte elemente de feronerie. Cei mai mulți producători de alezoare conice folosesc oțel de înaltă calitate și durabil în construcția acestora.
Introducerea de șuruburi într-o substanță fără găuri pilot poate provoca cu ușurință daune. În timp ce lemnul de esență moale și alte materiale mai moi pot accepta șuruburile direct fără a suferi prea multe daune, alte materiale, cum ar fi lemnul de esență tare, sunt susceptibile de a se fisura sub presiunea rezultată din introducerea unui șurub fără o gaură pilot. Este esențial să faci o gaură pilot în majoritatea materialelor cu un burghiu conic de dimensiuni corecte pentru a reduce riscul de fisurare, deformare sau deteriorare a materialului.
Diametrul rădăcinii unui șurub – cunoscut și sub numele de diametru mic – se referă la diametrul șurubului în punctele dintre filete. Diametrele rădăcinii la șuruburile pentru lemn de exemplu, pot fi de 0,075 inch (1,879 milimetri) și, respectiv, 0,094 inch (2,387 milimetri).
În general, atunci când se execută găuri pilot pentru un anumit șurub pentru lemn care urmează să fie utilizat pe lemn de esență tare, trebuie utilizate alezoare conice capabile să producă găuri pilot corespunzătoare diametrului rădăcinii șurubului. Găurile pilot pentru lemnul de esență moale trebuie să fie cu aproximativ 15 % mai mici decât diametrul rădăcinii șuruburilor care urmează să fie utilizate pe acestea.
Multe tipuri de alezoare, inclusiv alezoarele conice, sunt fabricate din oțeluri de mare viteză (HSS). HSS sunt oțeluri rezistente care conțin elemente precum crom, molibden, carbon și tungsten. Un alezor conic HSS este foarte dur și rezistent la coroziune, abraziune și temperaturi ridicate. Carbonul sporește rezistența oțelului, molibdenul crește flexibilitatea, iar combinația de tungsten și cobalt permite ca alezoarele conice să funcționeze eficient la temperaturi mai ridicate.
Un alezor conic HSS își poate păstra duritatea chiar și în timpul forajului de producție la temperaturi extrem de ridicate. Scala Rockwell este utilizată pentru a face referire la duritatea materialului. Cele mai multe clase de HSS oferă durități între 64 și 70 pe scara Rockwell „C” pentru duritate. Aceste valori sunt mai mari decât multe tipuri de metale, inclusiv fierul și majoritatea calităților de oțel.
Cum se folosește un alezor conic?
Cu un sistem de fitting, un alezor conic realizează o producție rentabilă de găuri atunci când vine vorba despre ingineria mecanică. Alezorul conic este un instrument care te ajută să eviți un număr mai mare de toleranțe. Alezorul asigură astfel o producție optimizată și rentabilă din punctul de vedere al costurilor.
Alegerea alezorului potrivit se va face ținându-se cont de mai mulți factori. Spre exemplu, materiale diferite au nevoie de burghie diferite. Anumite tipuri de alezoare sunt utilizate pentru materiale moi cum ar fi lemnul sau materialele plastice în timp ce alte modele din carbură solidă se recomandă pentru materiale mai dure precum metalele.
Diametrul alezorului conic este esențial pentru a obține o gaură în dimensiunea potrivită. Pentru găuri mai adânci s-ar putea să fie nevoie să folosești alezoare speciale cu caneluri de lungimi mai mari.
Ce rol are în prelucrarea metalelor?
Un alezor reglabil permite o precizie și o calitate mai bună a suprafeței decât un burghiu. Utilizarea corectă presupune alegerea unui model potrivit de alezor, pregătirea găurii, lubrifierea sculei, alezarea blândă și, la final, verificarea rezultatului.
Lubrifierea și răcirea sunt importante pentru optimizarea găurilor. Acestea prelungesc durata de viață a alezorului și îmbunătățesc calitatea găurilor. Răcirea și lubrifierea eficientă reduc generarea de căldură, elimină orice risc de uzură, îmbunătățește performanța de tăiere și mărește durata de viață a sculei.
Care sunt criteriile esențiale de care trebuie să ții cont atunci când alegi un alezor?
Pentru a alege alezorul corespunzător tipului de proiect pe care îl ai de efectuat trebuie să iei în calcul o serie de aspecte importante. Unele din aceste aspecte esențiale se regăsesc mai jos.
Principalul aspect este materialul cu care urmează să lucrezi. Există numeroase materiale mai tari cum ar fi oțelul, material ce are nevoie de un alezor cu plăcuțe de cărbuni cimentate pentru găurirea betonului.
Un alt timp de material este materialul moale care necesită un alezor manual cu o geometrie mai aparte. Fiecare alezor este diferit și pentru un anumit tip de material însă la fel este și în cazul diametrului sau lungimii.
Drept urmare, atunci când alegi un alezor trebuie să te asiguri că îl alegi pe cel care îți îndeplinește cerințele. Viteza cu care taie alezorul este în egală măsură importantă. Ai nevoie de o viteză optimă. Alezorul trebuie să fie foarte bine fixat în suportul special sau în mașina de prelucrare. Astfel, se elimină vibrațiile care nu își au locul.