sept. 30, 2020
945 Views
0 0

Apel de proiecte culturale – Camine in Miscare

Postat de
Artiști din toată țara, chemați să pună în valoare poveștile Banatului

10 artiști vor fi selectați să pună în valoare istoria și amintirile familiilor din Banat, în cadrul proiectului Cămine în Mișcare din acest an.

Război. Deportare în Bărăgan. Strămutare. Colectivizare. Micul trafic. Revoluție. Reîmproprietărire. Acestea sunt doar câteva dintre etapele pe care foarte multe familii din Banat le păstrează în istoria lor. Poveștile lor sunt cumva similare, dar diferite, presărate cu drame personale, necazuri, mici bucurii, dorințe, vise.

Pentru a păstra aceste povești vii în memoria noastră, proiectul Cămine în Mișcare aflat deja la a III-a ediție, își propune să pună în valoare poveștile de viață ale oamenilor din Banatul rural și le transformă în acte artistice.

Cămine în Mișcare, un program al Asociației Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat, a plecat de la studierea fenomenului migrației, ca o provocare a timpurilor noastre și a fost gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Pornind de la aceste povești, în acest an, 10 artiști vor realiza proiecte și intervenții culturale pe tema migrației, mărturii ale trecutului Banatului. Artiștii vor fi selectați în baza unui concurs de proiecte care se desfășoară în perioada 30 septembrie-18 octombrie.

Tema concursului

Tema concursului este “Migrația” și cuprinde orice formă de interpretare care se referă la modalitatea prin care acest fenomen al migrației/relocării/deportării a influențat formarea memoriei individuale și colective.

Este recomandat ca artiștii să utilizeze ca material de suport arhiva și poveștile generate prin proiectul Cămine în Mișcare, în urma sesiunilor de documentare și cercetare în teren în Banat, desfășurate între anii 2017-2019. Toate poveștile, studiile și interviurile care pot fi utilizate ca inspirație de către artiști se regăsesc online și sunt marcate ca atare la adresa www.camineinmiscare.ro/concurs.

Ce căutăm?

Artiști vizuali, multimedia, scriitori, jurnaliști care vor crea 10 noi produse cultural-artistice (Arte Vizuale, Teatru, Muzică, Artă Digitală, Intervenție culturală), pornind de la arhiva documentară a proiectului realizată între anii 2017-2019. Juriul va premia soluții inovatoare și mijloace atât offline, cât și online, artă digitală și noile tehnologii.

Perioada de desfășurare:

Înscrieri: 30 septembrie – 18 octombrie

Jurizare: 19-21 octombrie

Desemnarea propunerilor câștigătoare: 21 octombrie

Prezentarea lucrărilor: 5-12 decembrie

Premii

Vor fi oferite 5 premii în valoare de 25.000 de lei pentru proiecte care se vor desfășura pe domeniul public/outdoor, respectiv 5 premii în valoare de 15.000 de lei pentru proiecte gândite pentru a se desfășura în interior/spații închise.

Proiectele participante vor fi transmise la adresa de e-mail: camineinmiscare@prinbanat.ro

Mai multe detalii găsiți pe www.camineinmiscare.ro/concurs sau pe pagina de Apeluri deschise Timisoara 2021

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este o inițiativă inclusă în Programul Cultural Timișoara Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat, finanțat de Primăria Municipiului Timișoara.

Pe parcursul edițiilor anterioare au fost realizate diferite intervenții și proiecte artistice, în baza cercetărilor din teren. Piesa de teatru O altă zi cu soare este inspirată din povestea de viață a țăranului Serafin Oproni care s-a opus colectivizării din satul Zorani (Timiș). Filmul documentar Granița/The Border (realizator Cristina Băican) prezintă poveștile oamenilor din satele de la granița României cu Serbia și Ungaria, iar picturile murale realizate în Margina, Comloșu Mare și Teremia Mare sunt legate de istoria locului, însă prezentate într-o formă de artă contemporană.

Asociația Prin Banat este o organizație neguvernamentală, non-profit, ce are ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric. Printre obiectivele asociației se numără identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial, atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural-istoric, încurajarea acțiunilor de cooperare culturală.

Sursa stire timisoara2021.ro

Articol optimizat in motorul de cautare Google de blogbiz.ro si Jurnaldeblogger.ro

kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *