oct. 20, 2020
889 Views
0 0

Care sunt costurile unui studiu de piata?

Postat de

Antreprenorii care vor sa identifice, mai usor, oportunitatile de dezvoltare ale afacerii lor sau sa ia anumite decizii cu privire la inceperea unui business apeleaza, adesea, la studierea pietei. Analiza mediului economic in care isi desfasoara activitatea reprezinta fundamentul tuturor deciziilor pe care le iau intreprinzatorii. Si nu ne mira acest lucru daca ne gandim ca, prin intermediul unui studiu detaliat, pot fi colectate informatii ce tin de imbunatatirea produselor si a serviciilor oferite, monitorizarea miscarilor concurentei, identificarea publicului-tinta sau realizarea unor strategii realiste de afaceri. Este adevarat ca un astfel de instrument te ajuta sa descoperi care sunt cele mai mari provocari ale companiei dale, dar, ce costuri trebuie sa platesti pentru toate aceste date? Vezi, mai departe, cateva aspecte esentiale referitoare la cercetarile de marketing.

Ce este un studiu de piata?

Studiul de piata este un subdomeniu al marketingului si reprezinta procesul prin care o firma colecteaza anumite informatii pentru o piata. Studiul presupune cercetarea si prospectarea pietei, actiunile principale intreprinse in acest sens fiind colectarea, analiza si interpretarea datelor. Cu alte cuvinte, este vorba despre un raport care arata ce se intampla pe piata, care sunt nevoile consumatorilor, ce oportunitati si ce tendinte sunt sau cum arata competitorii. Studiul de piata inseamna un pas critic in activitatea de planificare a unei companii sau extinderea afacerii, deoarece piata pe care activeaza o firma poate fi extrem de dinamica. Schimbarile economice, demografice, legislative, comportamentul clientilor ori aparitia unor noi concurenti au un impact deosebit asupra unui business si pot determina daca acesta va avea sau nu succes.

Cum te poate ajuta un studiu de piata?

O cercetarea de piata surprinde elemente esentiale ce tin de competitie, nevoile si marimea pietei, consumatorii finali, cerere si oferta, politica de preturi, reputatie, oportunitati sau eficienta canalelor de promovare. In esenta, un astfel de instrument ofera un avantaj strategic fata de competitori. Iata care sunt principalele avantaje pe care le aduce un studiu de piata:

  • Stabilirea profilului clientilor;
  • Segmentarea consumatorilor, in functie de gen, venituri, studii, varsta, etc;
  • Alegerea celui mai bun loc pentru afacere;
  • Identificarea oportunitatilor de dezvoltare si crestere a profitului;
  • Realizarea unor campanii de marketing eficiente;
  • Monitorizarea concurentei;
  • Planificarea si modificarea stocurilor, preturilor sau numarului de angajati;
  • Testarea sau imbunatatirea produselor si serviciilor;
  • Evaluarea brandului;
  • Punerea in aplicare a unei strategii de marketing adecvata pietei;
  • Stabilirea obiectivelor de business;
  • Identificarea modificarilor survenite in economie;
  • Diminuarea riscurilor.

Care sunt costurile unui studiu de piata?

Un studiu de piata este deosbit de complex si poate oferi informatii foarte variate. Preturile unei astfel de cercetari pot incepe de la cateva sute de euro si ajung la mii de euro sau chiar si mai mult. Exista o multime de elemente care compun costul studiului, iar, aici, mentionam, printre altele, tipul studiului, piata, marimea esantionului, durata implementarii, resursele implicate, metodologia de cercetare, profilul repondentilor, metoda de colectare a informatiilor sau datele dorite. In general, cercetarile mai scumpe sunt cele care au un target dificil de abordat ori de gasit, precum studiile business to business si cele dedicate specialistilor din diverse domenii de activitate.

Cercetarile de monitorizare permanenta a comportamentului consumatorilor sau unei categorii de produse/servicii inseamna investitii foarte mari, in comparatie cu un studiu ad-hoc, realizat pentru un obiectiv simplu. Mai mult decat atat, costul este stabilit si in functie de cui ii este adresat. De pilda, o analiza personalizata, pentru un sigur client, costa diferit fata de unul „multiclient“. Desi sunt companii care aloca, anual, chiar si sute de mii de euro pentru studiile de piata, poate fi efectuata si cercetarea si analiza gratuita a pietei. Anumite instrumente dedicate mediului de afaceri ofera antreprenorilor baze de date cu informatii actualizate, iar toate detaliile dorite pot fi extrase cu usurinta pentru prospectarea pietei. 

Studiul de piata este necesar tuturor organizatiilor, indiferent ca vorbim de firme aflate la inceput de drum sau in diferite stadii de dezvoltare. Acesta ofera informatii vitale pentru afaceri si te ajuta sa identifici oportunitatile care stau la baza cresterii profitului companiei tale.

kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *