Pentru a se fixa peretii rezultati in urma unor excavatii si a evita surparea se foloseste o tehnica care foloseste peretii mulati. Aceasta tehnologie cu pereti mulati este o metoda care este foarte importanta si in cazul in care este nevoie de turnarea unor fundatii permanente pentru o cladire. Tehnica peretilor mulati se aplica atat in cazul constructiilor civile, precum tunelele necesare metroului si pentru stratii de metrou, dar si pentru parcari si garaje in subteran, pe mai multe nivele, dar si pentru constructia de pasaje subterane, locuinte, cladiri sau perdele antifiltrare. Un mare avantaj dat de peretii mulati este dat de faptul ca aceasta metoda poate fi aplicata pe majoritatea tipurilor de sol. Ea este mai putin indicata sau chiar contraindicata numai atunci cand terenul este stancos, prea fluid si instabil sau prea putin omogen ori carstic. Tehnologia peretilor mulati are o serie de avantaje pentru ridicarea constructiilor cu mai multe etaje, ale caror planuri includ parti subterane, incastrate in sol pe mai multe nivele pentru a asigura parcari in subteran, garaje ori spatii de depozitare in subsol. Fundatiile cu pereti mulati au simultan un dublu rol, fiind pereti propriu-zisi pentru subsolul cladirii, dar au si rol de fixare a solului si folosirea lor face constructia mai usor de realizat, eliminand obligativitatea lucrarilor de sapare, economisind timp important si reducand considerabil costurile. Un perete mulat este, de fapt, o perdea din beton armat cu rol de protectie, impermeabil, care impiedica in mod fiabil infiltrarea apelor subterane, diminueaza costurile de drenaj si cheltuielile cu evacuarea apei din situl fundatiei.
Pereti mulati – Caracteristici si tehnologii
Metoda peretilor mulati se aplica dupa ce este escavat un sant. Peretii mulati sunt ridicati pe masura ce santurile sunt sapate, folosindu-se echipamente speciale, eliminandu-se riscul alunecarii de pamant, destabilizarea solului si necesita un grad de profesionalism cu adevarat ridicat, dar si o atitudine responsabila fata de angajati si fata de afaceri. Din acest motiv, adevaratii specialisti in constructii recurg la operatiuni de lucrari de excavatii cu pereti mulati de decenii. Construirea de pereti mulati poate fi oferita ca un serviciu independent sau ea poate fi doar o etapa de executie in cadrul unui contract de antrepriza generala.
Pereti mulati sunt folositi pentru a optimiza lucrarile din constructii
Peretii mulati au fost ganditi pentru a stabiliza peretii rezultati in urma lucrarilor de escavare si a opri infiltrarea apei, optimizand costurile si durata necesara construirii care, datorita avantajelor pe care le ofera, a devenit o metoda foarte populara pentru sprijinirea excavatiilor. Datorita peretilor mulati se pot face gropile necesare unei fundatii foarte aproape de cladiri deja construite, fara niciun risc pentru integritatea acestora, un fapt de care se tine seama in special cand se construieste in spatiul urban lipsit de mult spatiu de manevra. Economiile care se fac prin alegerea constructiei de pereti mulati vin din reducerea seminifcativa a cheltuielilor cu lucrarile foarte scumpe pentru deshidratarea solurilor si la faptul ca nu mai este nevoie nici de cimentarea lor. Un perete mulat are marele avantaj ca poate sa absoarba simultan presiunea exercitata din lateral a solului, dar a sarcinilor verticale, daca asa prevede proiectul si minimalizeaza efectele pe care existenta unei gropi o poate avea asupra cladirilor aflate in apropiere. Pentru ca presiunea hidrostatica, care poate fi excesiva pe planurile verticale, este contracarata, peretele mulat mentine peretii santului si astfel se evita prabusirea lor. Datorita masurilor de siguranta care trebuie respectate in zilele noastre, cladirile moderne au nevoie de turnarea de fundatii la adancime, in gropi suficient de adanci si fara pante. Specialistii care asigura lucrari cu pereti mulati au o experienta vasta in situri apropiate de centre istorice sau in zone aglomerate.
Daca vrei sa citesti mai multe informatii despre acest proces te invitam sa accesezi link-ul urmator.