- Concluzii privind realizarea unui standard roman original privind compostul
Compania Iridex Group Plastic a participat la workshopul ”Valorificarea energetica si materiala a deseurilor” organizat de Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) in cadrul proiectului PROVED, Procese si sisteme operationale pentru tratarea si valorificarea materiala si energetica a deseurilor, alaturi de ceilalti parteneri din cadrul proiectului, precum si de reprezentantii autoritatilor. Workshopul PROVED de consultare publica a specialistilor si a tuturor stakeholderilor romani din domeniul compostarii a avut loc astazi, 24 iulie 2019, tematicile evenimentului avand in vedere prezentarea stadiului actual al implementarii proiectului PROVED la finalizarea activitatilor de tip A: Stimularea transferului de cunostinte.
”Alaturi de toti partenerii proiectului ne-am focalizat pe realizarea unui standard in ceea ce priveste compostul la nivel national, care sa permita punerea lui pe piata, in circuitul natural, asa cum se intampla deja in majoritatea tarilor Uniunii Europene. Practic, scopul principal al demersurilor noastre in cadrul proiectului PROVED il reprezinta realizarea unui standard roman original privind compostul si recomandari privind normativele la nivel national”, a declarat dl. prof. univ. dr. Tiberiu Apostol, Power Engineering Department, Universitatea Politehnica Bucuresti.
Una dintre metodele de valorificare a reziduurilor organice de toate tipurile o reprezinta compostarea. Compostarea este unul dintre procesele recunoscute pentru reintroducerea deseurilor organice in Economia Circulara. Compostul este un produs matur solid rezultat din compostare, care este un proces de transformarea a materialelor biodegradabile intr-un fertilizant organic. Ce inseamna un compost de foarte buna calitate in Romania este relativ, intrucat la noi in tara nu exista niste norme, niste standarde la care sa ne referim in realizarea compostului.
”Este un domeniu reglementat foarte bine in Uniunea Europeana, precum si in Statele Unite si Canada, iar Romania face parte dintre singurele trei tari care nu au reglementat inca domeniul (celelalte fiind Bulgaria si Cipru). Ca parteneri in proiectul PROVED, lucram impreuna cu mediul academic pentru a propune tuturor stakeholderilor din domeniu schita unui act normativ care sa reprezinte o baza de discutie si un punct de vedere comun in acest domeniu. Speram ca acesta opinie sa fie luata in considerare de catre autoritatile romane ca baza de pornire in elaborarea legii compostului, care ar trebui adoptata anul acesta conform Planului National Gestionare a Deseurilor.
Suntem constienti ca legea va insemna costuri suplimentare pentru societatea romaneasca. Aceasta lege extrem de importanta va sta la baza formarii unei industrii a compostului, reglementand aceasta industrie care este pe cale sa prinda contur in Romania”, a declarat dl. Valentin Feodorov, presedintele Asociatiei Romane a Compostului, membra a European Compost Network.
Dupa acest workshop si culegerea tuturor recomandarilor ulterioare din partea celor participanti, Universitatea Politehnica Bucuresti, prin proiectul PROVED, va transmite opinia stakeholderilor romani catre toate ministerele abilitate, precum si autoritatile competente. Astfel, prin intermediul proiectului finantat prin fonduri europene stakeholderii romani pot participa la procesul legislativ prin aceasta activitate de larga consultare publica si implicare a societatii civile, a mediului academic si economic din Romania.
Despre Iridex Group Plastic
Iridex Group Plastic, infiintata in 1993 ca o companie privata, reuneste domenii de activitate diverse: constructii, mase plastice, salubritate, agricultura, toate avand ca numitor comun grija pentru mediu. Cele mai importante orase din Romania beneficiaza de depozite de deseuri municipale realizate cu materiale furnizate si instalate de echipa Iridex Group Plastic.
Mai multe detalii despre Iridex Group Plastic aflati de la: www.iridexplastic.ro
Despre Asociatiei Romane a Compostului
Asociatia Romana Compostului a fost infiintata in 2017 si functioneaza ca o structura de tip profesional. Viziunea asociatiei este ca aceasta sa devina o organizatie profesionala reprezentativa la nivel national si european in domeniul managementului integrat al bioresurselor si al bioresurselor reziduale, contribuind astfel la: crearea unui corp de specialisti in domeniu, care sa aiba competente actualizate in permanenta la cele mai noi descoperiri stiintifice; promovarea la nivel national a tehnologiilor eficiente de valorificare ecologica a bioresurselor si a bioresurselor reziduale; reglementarea corespunzatoare a domeniului, astfel incat sa se asigure o utilizare superioara si ecologica a bioresurselor si a bioresurselor reziduale. Mai multe aflati de la: http://asociatiacompostului.ro
Despre PROVED
Proiectul PROVED are ca scop cresterea transferului de cunostinte, tehnologie si personal cu competente CDI intre mediul public şi cel privat. Se doreşte incurajarea interacţiunii dintre Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) cu mediul de afaceri. In acest scop se vor constitui parteneriate intre UPB si intreprinderi interesate sa obtina cunostinte, inclusiv abilitati si competente care vor raspunde nevoilor strategice de dezvoltare a intreprinderilor si vor oferi solutii inovative pentru obtinerea de produse şi procese, tehnologii noi/ imbunataţite identificate de intreprinderi ca fiind cerute de piata. Mai multe detalii aflati: www.proved.ro