Sandalele si evolutia in timp
Sandalele sunt modele de incaltaminte simple compuse dintr-o talpa care este tinuta pe picior de curele. Desi vechii greci nu au inventat stilul, au creat mai multe tipuri de sandale din piele, dezvoltand incaltaminte intr-o arta calificata si introducand o mare varietate de stiluri de incaltaminte pentru toate clasele de barbati si femei.
Pantofii greci de inainte erau facuti dintr-o piele rigida sau din talpa din lemn la care erau atasate curele de piele. Aceste curele mergeau, de obicei, intre degetul mare al piciorului si cel de-al doilea deget si in jurul gleznei, pentru a tine talpa ferma la baza piciorului. O mare parte din designul individual al acestor sandale a fost creat de diferitele moduri in care curelele din piele se invaluiau in jurul piciorului si gleznei. Oamenii bogati purtau sandale din piele moale, uneori vopsite in diferite culori. Cei bogati, uneori, chiar aveau sandale aurite sau sandale pictate in aur, in care pielea era acoperita cu aur real. Unii inalti oficiali si actori de scena purtau sandale numite buskins, cu talpi inalte din pluta, care ii faceau sa para mai inalti. Muncitorii purtau sandale grele, cum ar fi crepida din piele groasa, care erau facute cu o talpica foarte mare si infasurate in jurul lor, pentru a proteja partile laterale ale piciorului.
In timp, incaltamintea a cunoscut numeroase modificari, astfel incat astazi exista atat de multe variante de incaltaminte, pantofi copii, ghete, botine, bocanci, sandale copii, papuci, etc., astfel incat cu greu te poti decide asupra unei singure perechi. Bineinteles ca, in functie de motivul pentru care alegi o pereche de incaltaminte, exista anumiti factori pe care sa ii iei in considerare. Daca adultii, de multe ori aleg perechea dorita influentati mai mult de design, in cazul copiiilor lucrurile stau diferit, deoarece inca de la cea mai mica varsta acestia trebuie sa aiba incaltamintea adecvata pentru ca piciorul lor sa se formeze corespunzator.
Toate incaltamintea pentru copii trebuie masurata pentru lungime si latime si sa aiba o baza larga de calcai: aceasta ar trebui sa fie la fel de larga ca calcaiul pentru a da stabilitate si sa fie facuta dintr-un material care absoarbe socurile.
Este important ca pantoful sa fie tinut pe picior prin sireturi, care actioneaza ca o centura de siguranta, tinand pantoful pe picior. Acest lucru ajuta la prevenirea deformarilor la nivelul piciorului, deoarece lipsa suportului pentru pastrarea pantofului pe picior poate permite piciorului sa alunece in sus si in jos in pantof si sa deterioreze degetele de la picioare. Aceasta este o problema tinand cont de moda actuala de a nu lega sireturile.
Ca si material, pielea este cea mai buna pentru incaltamintea de copii, deoarece este flexibila si moale, singurul dezavantaj, daca il putem numi asa, fiind ca preturile sunt mai mari. Evitati pantofii care sunt in mare parte facuti din alte materiale (sintetice si materiale plastice) deoarece acestea sunt adesea grele, inflexibile si nu vor permite picioarelor copiilor dumneavoastra sa respire. De asemenea, pantoful trebuie sa ofere suport suficient pentru picior. Pantoful nu trebuie sa se indoaie sau sa se invarta excesiv.