iun. 6, 2020
1268 Views
0 0

Strabismul – Semnele dupa care il recunosti

Postat de

Profunzimea si precizia vederii depind de doi ochi care se concentreaza pe acelasi lucru in acelasi timp. Cand axele celor doi ochi nu sunt paralele, avem parte de o afectiune oculara numita strabism.

Medicul oftalmolog poate diagnostica strabismul ca parte a unui examen de ochi de rutina. Nu este nevoie de un test special sau de ajutorul unui specialist pentru a determina daca aceasta afectiune afecteaza sau nu vederea.

Daca ai strabism, medicul iti va recomanda sa porti ochelari de vedere Iasi speciale pentru corectarea acestui defect, petic pe ochiul sanatos in scopul de a forta utilizarea ochiului cu probleme sau o interventie chirurgicala. Tratamentul este important, deoarece aceasta afectiune nu va disparea de la sine.

Ce este strabismul?

In miscarea ochilor sunt implicati mai multi muschi. Toti lucreaza impreuna pentru a misca ochiul in sus, in jos, in stanga si in dreapta in asa fel incat sa te ajute sa te concentrezi asupra imaginilor pe care doresti sa le vezi. Cand acei muschi nu isi coordoneaza eforturile, ochii se pot orienta in directii diferite. Acesta este strabismul.

Simptomele strabismului pot arata diferit pe parcursul zilei. Ochii isi pot schimba rolurile, astfel ca unul poate fi aliniat normal in raport cu celalalt dimineata, iar in cursul dupa-amiezii sa isi schimbe alinierea. De asemenea, ochiul se poate misca involuntar in diferite directii.

Este posibil sa observi ca ochiul “fuge” atunci cand:

– Te concentrezi asupra obiectelor aflate la distanta. Ochiul se poate intoarce spre exterior atunci cand privesti orizontul. De asemenea, este posibil sa experimentezi acest lucru atunci cand esti la volan.

– Stai in lumina soarelui. Ochiul poate fugi atunci cand esti expus la lumina stralucitoare.

– Esti obosit. Dupa o sedinta lunga de lectura, ochii tai se vor simti extenuati, iar miscarea anormala a unuia dintre ei se poate intampla in astfel de momente.

– Privesti ceva aproape de fata ta. Imaginile pot parea estompate doar daca inchizi un ochi.

Conform statisticilor, 2% dintre copii au strabism, adesea aceasta problema fiind prezenta inca de la nastere. Dar unii copii pot prezenta, de asemenea, simptome ale acestei afectiuni si atunci cand afectiunea nu exista, de fapt, in cazul lor. Deoarece muschii ochilor bebelusilor nu sunt inca puternici, este normal ca micutii, pana la varsta de circa 4 luni, sa aiba o miscare anormala a ochilor. Odata ce cresc, ochii dezvolta o uniformitate, iar impresia de strabism dispare.

Daca insa aceasta aliniere eronata persista, este esential ca parintii sa ceara ajutorul medicului. Se credea candva ca cei mici pot depasi singuri problema odata cu inaintarea in varsta, dar acum medicii sunt convinsi ca afectiunea necesita tratament si, mai mult, se poate agrava daca nu este tratata.

Copiii cu strabism netratat pot ajunge adulti cu deficienta de vedere la un ochi. Creierul devine confuz in legatura cu cele doua puncte focale pe care ochii le arata si invata sa ignore imaginile din ochiul afectat. Acest lucru poate fi tratat, dar prevenirea este o tactica mai buna. Tratamentul prompt in copilarie asigura ca creierul nu va face aceasta schimbare.

Strabismul poate aparea si la varsta adulta, chiar daca in anii copilariei nu a dat niciun semn. Afectiunea poate fi cauzata de urmatoarele conditii:

– accident vascular cerebral;

– leziuni cerebrale;

– diabet;

– botulism;

– sindromul Guillain Barre;

– vatamare ochiului;

– intoxicatii cu crustacee;

– boala Basedow-Graves.

Diagnosticarea strabismului:

Oglinda te poate ajuta sa observi daca ai sau nu strabism. Cand privesti direct in oglinda, este posibil sa observi un ochi miscandu-se intr-o directie neobisnuita. De asemenea, poti observa o vedere incetosata sau dubla, deoarece ochii sunt concentrati pe lucruri diferite.

Acestea sunt insa doar observatii, nu un diagnostic medical. Insa pot fi un semnal ca ai nevoie de ajutorul unui medic oftalmolog, deoarece doar acesta poate sa iti confirme daca ai sau nu strabism.

Medicul iti va dilata ochii cu ajutorul unor picaturi, ceea ce va face ca fundul ochilor sa fie mai usor de examinat. Cand ochii sunt complet dilatati, medicul ii va examina cu o lumina puternica. Ochii ar trebui sa reflecte acea lumina in acelasi mod, cu razele orientate in aceeasi directie. Daca nu, cel mai probabil se va pune diagnosticul de strabism.

Categorii:
Sanatate
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *