Ce este un tendon? Anatomia tendonului
Tendonul este o structura anatomica fibroasa sub forma unui cordon sau a unei franghii, care leaga muschiul de os. Cand un muschi se contracta, tendonul trage de osul la care este conectat, determinand acea parte a corpului sa se miste. Tendoanele din mana si din incheietura mainii trec prin niste tuneluri (tecile tendonului) care le mentin organizate si tinute strans in pozitie, aproape de os. Peretii interiori ai acestor tuneluri produc o cantitate mica de lichid sinovial, ce ajuta tendonul sa se miste liber.
Ce este tendinita?
Tendinita apare atunci cand un tendon devine iritat sau inflamat. Este o afectiune care produce schimbari degenerative ale tendonului, ingreunand miscarea acestuia.
Tendinita la nivelul manii poate provoca durere si sensibilitate de-a lungul mainii sau incheieturii mainii, durere ce se simte in special la prindere sau apucare, la strangerea pumnului sau la indoirea incheieturii. Durerea simtita in zona degetului mare este principalul simptom al tendinitei lui De Quervain, unul dintre cele mai frecvente tipuri de tendinita ale incheieturii mainii. Alte tipuri de tendinita la nivelul mainii si incheieturii mainii includ Trigger finger (Deget in resort) si Epicondilita laterala (cotul tenismenului).
Simptomele tendinitei
Durerea poate aparea treptat sau brusc si poate radia catre alte regiuni ale mainii, incheieturii mainii sau ale antebratului. La miscarea mainii, a incheieturii mainii sau a degetelor, poate aparea o senzatie de prindere sau de rupere. Miscarea acestor zone poate fi dificila din cauza durerii si umflaturilor, care pot provoca, de asemenea, slabiciune in mana. Desi inflamarea unui tendon nu este intotdeauna evidenta, boala se face sesizata prin alte simptome. In unele cazuri, tendinita poate prezenta amorteala, aceasta rezultand din iritarea nervilor care se afla deasupra tecii tendonului. De asemenea, poate prezenta sensibilitate asupra tendoanelor afectate, acest simptom fiind destul de frecvent la anumite tipuri de tendinite.
Cauze
Suprasolicitarea contribuie frecvent la aparitia tendinitei mainii si a incheieturii mainii. De asemenea, aceasta afectiune degenerativa poate fi asociata cu artrita reumatoida.
Metode de tratament nechirurgical
Simpla evitare a activitatilor care provoaca durere si umflaturi poate fi suficienta pentru a permite reducerea simptomelor, fara tratament suplimentar. Desi majoritatea durerilor de tendinita se vor ameliora singure, este posibil sa necesite o perioada destul de lunga, chiar si de cateva luni, pentru solutionare.
Optiunile de tratament nechirurgical pentru ameliorarea durerilor cauzate de tendinita includ:
Aplicarea de gheata sau de caldura.
Purtarea unei atele.
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen, etc.)
Corticosteroizii. Steroizii sunt antiinflamatoare puternice care ajuta la scaderea durerii si inflamatiei. Trebuie luate doar la recomandarea unui specialist in chirurgia mainii.
Interventia chirurgicala
Daca simptomele sunt severe sau nu se amelioreaza cu ajutorul tratamentelor nechirurgicale, este necesara o interventie chirurgicala pentru a deschide compartimentul invelisului tendonului si pentru a face mai mult loc tendoanelor inflamate. Dupa operatie, confortul si forta mainii ar trebui sa se stabilizeze. Unele tendinite, cum ar fi De Quervain si degetul in resort, au o recuperare spectaculoasa dupa interventia chirurgicala.
In cazul oricarei interventii chirurgicale, exista unele riscuri, care variaza de la persoana la persoana. Complicatiile sunt de obicei minore, tratabile si este putin probabil sa afecteze rezultatul final.
Mai multe detalii despre tendinite si tratamentul lor citeste aici.