sept. 17, 2020
988 Views
0 0

Trucurile bunicii pentru curatat covoare

Postat de

Pentru o perioadă de câțiva ani, în casele românilor, după Revoluție, nu prea s-au mai folosit covoare. Tinerii le asociau cu o epocă de tristă amintire. După ce toată lumea a înțeles că acestea nu aveau nicio vină, însă, și impulsionați de moda din Occident, românii au început din nou să cumpere covoare pentru locuințele lor.

Și, de ce nu? Covoarele sunt utile, sunt estetice, au rol practic, dar și decorativ. În plus, sunt destul de ușor de întreținut, iar ca pret acceptabil gasiti covoare pe emag.ro.

 

E adevărat, toți ne amintim acele covoare grele, persane, pe care de Paște și de Crăciun le scoteau bărbații pe bara dintre blocuri, unde le băteau cu bătătorul. Nu mai e nevoie în ziua de azi de astfel de eforturi supraomenești.

În primul rând, pentru că există spălătorii speciale și firme de curățenie care ți le spală și curăță chiar la domiciliu. Apoi, pentru că putem pune în aplicare, la nevoie, sfaturile bunicii cu privire la curățarea acestor covoare chiar la noi acasă, dacă nu vrem să cheltuim suplimentar pe soluții speciale de curățare.

 

Câteva din aceste trucuri ale bunicii pentru curățarea covoarelor:

 

  1. Curăță covoare cu sare:

 

Sarea este perfectă pentru dezinfectarea și curățenia covoarelor. Pentru eliminarea petelor, singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să pui un strat de sare pe pată, să presezi cu ceva greu peste (o carte sau ceva similar) și să lași stratul de sare să acționeze câteva ore. Apoi, nu trebuie decât să aspiri restul de sare și să ștergi cu o cârpă udă locul petei. Vei vedea că pata a dispărut fără urmă.

 

  1. Curăță covoare cu apă oxigenată:

 

Un truc folositor dacă pata de pe covor este încă umedă. Aplică deasupra acesteia apă oxigenată sau, dacă nu ai, doar apă minerală carbogazoasă. Las-o să acționeze fără să freci și apoi folosește o cârpă sau hârtie de bucătărie pentru a absorbi apa. Este foarte important să cureți petele de pe covoare frecând dinspre marginea acestora spre interior, pentru a evita să mărești suprafața petei.

 

  1. Curăță covoare cu oțet alb

 

Când vine vorba de curățat covoare, ne amintim cu toții metoda oțetului, pe care fiecare familie îl avea în casă. Chiar dacă ți se pare că miroase prea puternic oțetul, stai fără griji. Acest lucru se întâmplă doar cât timp e în formă lichidă. Odată uscat, oțetul își pierde și aroma puternică. Dat fiind că este destul de acid, recomandabil este să-l diluezi cu apă înainte de a șterge covoare cu lichidul rezultat.

 

  1. Curăță covoare cu amoniac

 

Un alt ingredient minune pe care s-ar putea să-l ai oricum în casă este amoniacul. Și el este foarte bun la curățat covoare. Diluează amoniacul în apă caldă și lichidul astfel rezultat introdu-l într-un recipient cu vaporizator gol (de la lichidul de spălat geamuri, de exemplu). Apoi stropește covorul cu acest amestec și curăță-l cu o perie sau cu o cârpă. La fel ca la oțet, odată uscată soluția, mirosul puternic al amoniacului va dispărea.

Etichete:
·
Categorii:
Casa si Gradina
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *