iun. 21, 2022
219 Views
0 0

Care este metoda prin care poți preveni evenimentele neplăcute care pot influența negativ cursul afacerii tale?

Postat de

Dorința de a avea totul sub control și de a putea anticipa care sunt următoarele evenimente care se vor înregistra în propria viață, sunt extrem de frecvent întâlnite în prezent. Instabilitatea a creat mereu frică și nesiguranță în sufletul oamenilor, însă în ultimii ani, viața s-a arătat mai imprevizibilă ca oricând din cauza evenimentelor extrem de imprevizibile și neplăcute precum izbucnirea pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2, înregistrarea unui număr mare de atentate teroriste sau declanșarea unui război violent în Ucraina. Bineînțeles că astfel de episoade își lasă amprenta asupra sferei sociale, politice și economice.

Acest ultim domeniu este extrem de important în viața oricărui om fiindcă nivelul de confort al acestuia depinde de situația sa financiară. Antreprenorii sunt și mai atenți la pașii pe care îi urmează și la semnele care pot prevesti evenimentele viitoare fiindcă afacerea lor depinde extrem de mult de maniera în care acționează în prezent. De aceea, fiecare mișcare trebuie calculată în funcție de urmările pe care le poate avea pe termen lung. Pentru a preveni situațiile neplăcute, precum insolvența sau falimentul, în afaceri trebuie să fie luate și măsuri preventive precum asigurarea provizioanelor. 

Ce sunt provizioanele?

O vorbă din popor spune că este mai bine să previi decât să tratezi, iar în afaceri, o astfel de atitidine precaută poate reprezenta soluția salvatoare de mai târziu. În acest domeniu, este extrem de greu de anticipat viitorul, și de accea, antreprenorii responsabili încearcă să asigure continuitatea și prosperitatea afacerii sale indiferent de context, prin intermediul provizioanelor. Acestea reprezintă instrumentele financiare constituite pe baza unor cheltuieli previzibile. Cu ajutorul lor, vor fi asigurate sumele de bani care pot acoperi în viitor eventualele cheltuieli sau pierderi. Posibilitatea de de producere a acestora este una foarte mare, însă cuantumul lor nu poate fi cunoscut cu exactitate. Cu alte cuvinte, provizioanele semnifică suma de bani care va fi pusă separat, tocmai pentru a putea depăși viitoarele dificultăți pe plan financiar, pe care o companie le poate întâmpina la un moment dat. 

De obicei, provizioanele sunt stabilite în urma unui exercițiu financiar, ulterior realizării tuturor calculelor necesare și depistării tuturor problemelor. Practic, trebuie avute in vedere toate scenariile posibile precum devalorizarea bunurilor, furtul, pierderi, suma destinată asigurării unor echipamente/bunuri, costul unor procese, operațiuni care constau în schimburi valutare etc. Valoarea acestora este incertă, iar pentru a putea fi introduse in contabilitate trebuie să respecte o serie de reguli precum: existența unei obligații curente în momentul bilanțului generate pe baza evenimentelor anterioare, respectarea obligației să poată avea loc în exercițiul financiar următor sau existența unei aproximări realiste a sumelor de bani care pot fi destinate achitării unei obligații. 

Cum se clasifică provizioanele?

Provizioanele pot fi clasificate în mai multe tipuri, în funcție de anumite criterii. Luând în considerare modalitatea de formare, provizioanele pot fi reglementate sau destinate riscurilor și cheltuielilor. Provizioanele reglementate trebuie să fie asigurate de către de companii precum cele de asigurări sau de către societățile a căror domeniu de activitate constă în exploatări, care pot afecta mediul. Provizionale pentru riscuri și cheltuieli sunt luate în calcul de către firmele care vor să prevină posibilele riscuri care reies în urma anumitor analize, potrivit normelor interne precum intrarea unor clienți în insolvență, plata destinata unor reparații, facturile neîncasate etc. Din punct de vedere fiscal, provizionale pot fi deductibile și nedeductibile. Cele deductibile sunt recunoscute și acceptate în contabilitate, iar cele nedeductibile nu sunt recunoscute în contabilitate.

Prin urmare, provizionalele pot juca un rol esențial într-o afacere. Prin intermediul acestora, impactul asupra companiei al evenimentelor negative care se pot înregistra în viitor, va fi unul minim. Provizionalele vor fi precum niște rezerve financiare pe care te poți baza pentru a menține stabilitatea și pentru a păstra între echilibru cheltuieli și încansări. Afla mai multe informatii despre provizioane și ia-le în calcul ca pe o măsură de prevenție de care afacerea ta are nevoie, indiferent de context. 

Categorii:
Afaceri
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *