dec. 11, 2020
594 Views
0 0

Ce este stomatologia digitala?

Postat de

Stomatologia digitala implica utilizarea tehnologiei sau a dispozitivelor dentare care utilizeaza componente computerizate sau digitale. Stomatologia traditionala, pe de alta parte, utilizeaza proceduri mecanice sau electrice.

Tehnologia computerizata permite cabinetelor dentare sa imbunatateasca si mai mult sanatatea orala a pacientilor. Mai presus de toate, datorita procedurilor de stomatologie digitala, nu mai este nevoie de parcurgerea etapelor manuale ale procedurilor dentare. Din acest motiv, medicii stomatologi pot oferi un tratament mai eficient si mai automatizat pacientilor.

​Tipuri de proceduri digitale folosite in stomatologie:

In cabinetele dentare, exista o varietate de tehnici de diagnostic si tratament care necesita utilizarea unei tehnologii controlate de computer. Unele dintre cele mai des intalnite sunt:

Radiografia digitala. Aceasta utilizeaza un scaner optic pentru a produce o harta clara si amanuntita a dintilor si a amprentelor dentare. De mentionat ca radiografiile digitale emit cu pana la 70% mai putine radiatii decat radiografiile traditionale si sunt mai ecologice.

Tomografia computerizata cu fascicul conic (CBCT). Computerul tomograf (CT) cu fascicul conic este un aparat rotativ cu raze X care ofera o imagine tridimensionala a dintilor si a anatomiei orale. In plus, aceasta tehnica imagistica identifica afectiunile orale care nu sunt detectabile prin screening-urile cu raze X obisnuite. Un CBCT poate determina, de asemenea, pozitia exacta a dintilor si a radacinilor acestora.

Camerele intraorale. Camerele intraorale permit medicilor stomatologi sa vada imagini clare si exacte ale gurii. In forma de bagheta, camera intraorala poate mari imaginile de pe ecranul computerului in timp real. Acest lucru ofera pacientilor posibilitatea de a vedea clar ce face sau la ce se refera medicul dentist. In plus, camera intraorala poate oferi o vedere detaliata a zonelor din gura greu de vazut in mod normal. Acest lucru ajuta la identificarea corecta a problemelor, cum ar fi un dinte fracturat.

Proiectare asistata de calculator si fabricare asistata de calculator (CAD / CAM). Modelele CAD / CAM ajuta specialistii dentari sa proiecteze si sa fabrice lucrari de restaurare dentara intr-un mod mai eficient. Astfel de restaurari pot include coroanele de portelan, podurile dentare sau fatetele dentare.

Stomatologia digitala permite stomatologilor sa proiecteze, sa fabrice si sa introduca restaurari dentare in aceeasi zi. In mod traditional, restaurarile se fac intr-un laborator dentar. Acest proces ar putea dura pana la 3 saptamani. Cu toate acestea, noile tehnologii stomatologice digitale ofera pacientilor oportunitatea de a avea parte de lucrari dentare restaurative intr-o singura zi.

Categorii:
Sanatate
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *