iul. 27, 2022
1265 Views
0 0

Ce trebuie sa stii despre extractiile dentare

Postat de

Indiferent ca ai de-a face cu un molar de minte care nu creste cum trebuie, un dinte deteriorat sau cu o infectie dureroasa, expresia de “extractie dentara” pe care o vei auzi de la stomatolog poate fi ingrijoratoare. Din fericire, extractia dintilor nu trebuie sa fie o sursa de teama.

In timp ce majoritatea pacientilor nu doresc sa aiba vreun dinte indepartat, extractia dintelui poate fi singura metoda de rezolvare a anumitor probleme. Iata, in randurile ce urmeaza, ce este mai important de stiut despre aceasta procedura stomatologica.

Ce este extractia dentara?

Asa cum spune si numele, extractia dentara se refera la scoaterea dintelui din osul in care se sprijina. Exista doua tipuri de baza de extractie a dintilor: extractie simpla si extractie chirurgicala. Ambele extrageri indeparteaza dintele din gura, dar exista unele diferente cheie de remarcat.

In unele cazuri, daca dintele este vizibil, este posibil sa aiba nevoie de o simpla extractie. Daca dintele nu este vizibil, extractia va fi, cel mai probabil, chirurgicala. Daca ai o masea de minte care are un impact nefavorabil asupra celorlalti dinti din jur sau care, pur si simplu, erupe in mod incorect, aceasta va avea nevoie de extractie chirurgicala. Timpul de recuperare dupa o extractie simpla este de doar cateva zile, in timp ce extractia chirurgicala necesita un timp de recuperare de circa o saptamana.

5 Motive pentru care ai nevoie de una sau mai multe extractii dentare:

  • Dinti inghesuiti. Problema este simpla: daca dintii sunt inghesuiti, nu exista suficient spatiu pentru a se dezvolta in mod corespunzator. Indepartarea unuia sau mai multor dinti va favoriza crearea spatiului suficient pentru ca dintii sa creasca drepti. Acest lucru poate fi necesar pentru tratamente ortodontice, inainte de punerea aparatului dentar.

  • Infectii riscante. In unele cazuri, bacteriile rele pot ajunge sa se raspandeasca la nivelul radacinilor dentare in asa fel incat nici terapia cu canal radicular sa nu mai fie eficienta. Atunci, medicul stomatolog va propune pacientului extractia dintelui si inlocuirea acestuia cu un implant dentar.

  • Boala parodontala. In stadiile mai avansate, boala parodontala poate slabi dintii din gura. Acesti dinti slabiti vor continua sa provoace probleme daca nu sunt indepartati.

  • Molar de minte care creste incorect. Al treilea molar din gura, cel din spate, denumit masea de minte sau molar de minte, poate creste in mod incorect, cauzand probleme de inghesuire, carii dentare, dureri de dinti sau dureri de cap, etc. Molarii de minte prezinta, de asemenea, risc de infectie, inflamatie sau iritare a gingiilor. Pentru a evita sau a trata aceste probleme, stomatologii recurg la extractia molarului de minte.

  • Un dinte spart sau deteriorat. In functie de nivelul de deteriorare, stomatologul poate recomanda extragerea dintelui si inlocuirea acestuia cu un implant dentar.

Informatii opferite cu ajutorul celor de la Stiri de Cluj

Categorii:
Sanatate
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *