feb. 21, 2020
1080 Views
0 0

Clinica Dr. Georgescu Pitești – Specialiști în colonoscopie

Postat de

Colonul este ultima porțiune a tractului digestiv. Acesta reprezintă un tub gol, de aproximativ 1,5 metri și se termină la nivelul rectului și anusului. Funcția principală a colonului este aceea de stocare a alimentelor neabsorbite înainte de a fi eliminate ca materie fecală.

Colonoscopia este o procedură care ajută ca identificarea anomaliilor intestinului gros și la examinarea cancerului colorectal și polipilor colorectali. Colonoscopia poate fi făcută și cu scopul recoltării unei mostre de țesut pentru biopsie.

Colonoscopia este investigația/analiza de bază pentru depistarea timpurie a cancerului de colon, dar și a leziunilor precursoare ale cancerului.

Când este recomandată colonoscopia?

Există anumite situații medicale în care medicul hotărăște că pacientul are nevoie de o colonoscopie pitesti.

Prezența sângelui în scaun

Prezența sângelui în scaun, din cauze necunoscute (după ce se elimină varianta hemoroizilor sau a fisurilor anale), poate face medicul să iți recomande o colonoscopie.

Balonări și crampe abdominale frecvente

Balonările și crampele abdominale frecvente care apar fără o cauză evidentă, însoțite de alte simptome gastrointestinale, pot determina medicul să îți facă o colonoscopie.

Scăderea nemotivată în greutate

Scăderea nemotivată în greutate, dacă apare alături de alte simptome intestinale ori pe fondul unor afecțiuni precum colita ulcerativă, poate determina medicul să recomande o colonoscopie.

Senzația de epuizare permanentă

Senzația de oboseală acută sau cronică, însoțită de alte simptome intestinale, poate determina doctorul să recomande o colonoscopie pacientului.

Modificarea markerilor tumorali

În cazul în care analizele pacientului scot la iveală o modificare a markerilor tumorali şi nu se poate vedea nimic la ecografie pitesti, colonoscopia este folosită pentru examinarea intestinului gros și a zonei rectale.

Ce este colonoscopul?

Colonoscopul constă într-un tub flexibil, cu diametrul de un centimetru, prevăzut cu o cameră video cu fibră optică și dispozitive de introducere și absorbție a aerului. Instrumentul permite medicului să examineze vizual colonul și extremitatea, adiacenta acestuia, a intestinului subțire.

Recomandări pentru pregătire

Un element important pentru succesul colonoscopiei este o bună pregătire, respectiv golirea cât se poate de mult a colonului.

Indicaţiile vor fi primite în detaliu de la medicul care va practica investigația, dar câteva elemente sunt oarecum comune.

Curățirea co­lonului începe cu câteva zile înainte, când se va renunța la alimentele solide și se trece la dieta lichidă.

Sunt recomandate doar lichide așa numite clare, ca apă, ceai, supă, sucuri (să nu aibă culoare roșie, care ar putea da naștere ulte­rior la confuzii).

În ziua premergătoare se va lua un laxativ și ulterior se va face o clismă. Toate acestea vor genera numeroase scaune lichide. De aceea trebuie asigurată o hidratare suficientă pentru a nu suferi un dezechilibru. La fel de bine trebuie ca zona anală să fie îngrijită pentru a nu apărea iritații.

Pot fi recomandate băile călduțe la șezut, după care se usucă bine cu un prosop. Cu 6-8 ore înainte de colonoscopie, aportul de lichide va trebui redus.

Ți s-a recomandat să faci colonoscopie?

Va trebui să fii foarte sincer cu medicul și să povestești istoricul tău medical. Spune doctorului dacă te știi suferind de o boală anume și prin ce tratamente sau operații ai trecut! Plus că va trebui să precizezi toate medicamentele pe care le iei în prezent! Această sinceritate este în avantajul tău ca pacient.

Haideți să încercăm să nu ne tratăm sau să ne pregătim după ureche!

Categorii:
Sanatate
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *