apr. 4, 2020
1743 Views
0 0

Psihoterapia pentru combaterea anxietatii

Postat de

Anxietatea reprezinta una dintre acele tulburari care impiedica oamenii sa duca o viata normala. Daca suferi de anxietate, este posibil ca aceasta problema sa te impiedice sa desfasori activitatile obisnuite. In cele din urma, daca lasi anxietatea netratata, pe termen lung se poate agrava si iti poate afecta foarte mult viata.

Unele dintre cele mai frecvente semne si simptome ale acestei tulburari mentale includ griji neobisnuite, atacuri de panica si ganduri obsesive – care creeaza probleme grave in viata ta.

Pe scurt, daca te confrunti cu un sentiment de suferinta de multa vreme, exista posibilitatea sa suferi de anxietate.

Exista doua optiuni in aceasta situatie: psihoterapie sau medicatie.

Psihoterapie vs. medicatie

Atat psihoterapia, cat si medicamentele, pot fi eficiente in lupta cu anxietatea, dar in moduri diferite.

Psihoterapia actioneaza pentru a schimba tiparele gandurilor negative si te ajuta sa inveti cum sa faci fata acestor ganduri in viata de zi cu zi. Psihoterapia este o solutie pe termen lung.

Medicamentele pentru tratarea anxietatii se incadreaza in doua mari categorii: pe termen scurt si pe termen lung.

Medicamentele pe termen scurt au rolul de a-ti oferi o ameliorare a simptomelor imediata. Din pacate, unele dintre aceste medicamente dau dependenta, iar majoritatea medicilor vor refuza sa ti le prescrie pe o perioada mai lunga de cateva saptamani.

Medicamentele pe termen lung sunt concepute pentru ameliorarea simptomelor pentru o perioada mai lunga de timp. Sunt mai utile decat cele pe termen scurt si te ajuta sa-ti mentii echilibrul in viata de zi cu zi.

In societatea contemporana suntem bombardati cu reclame pentru “cure rapide”. Luam o pastila pentru durerile de cap, fara sa mergem la medic. Luam o alta pastila pentru durerile de stomac, fara recomandari medicale.

Multe persoane cred ca la fel functioneaza si cu medicamentele pentru tratarea anxietatii. Isi doresc un medicament care sa le trateze instantaneu toate simptomele si sunt foarte dezamagiti cand afla ca optiunile sunt limitate pentru acest tip de medicament.

Cel mai bun mod de a face fata tulburarilor de anxietate este sa mergi mai intai la o clinica psihoterapie. Abia apoi poti incerca sa iei si medicamente, dar numai dupa ce auzi si parerea unui specialist.

Importanta tratamentului impotriva anxietatii

Daca nu reusesti sa tratezi anxietatea la momentul potrivit, aceasta poate avea consecinte grave pentru sanatatea si bunastarea ta generala.

De exemplu, daca esti tot timpul stresat ca nu faci fata unui nou atac de panica, evident, ai sa ajungi din nou sa ai un atac de panica. Astfel iti poti afecta atat viata profesionala, cat si pe cea personala.

Atunci cand nu poti sa fii eficient la locul de munca, exista o sansa semnificativa sa iti pierzi locul de munca. Acest lucru poate avea un impact drastic asupra vietii tale personale, deoarece iti vei putea indeplini angajamentele financiare.

Sa aruncam o privire la optiunile pentru tratarea tulburarii de anxietate:

Psihoterapia cognitiv comportamentala

Unul dintre cele mai importante moduri de a trata diferite tipuri de tulburari de anxietate este psihoterapia cognitiv comportamentala. Acest tip de psihoterapie ajuta la tratarea tulburarii de anxietate sociala, a fobiilor si a atacurilor de panica.

Psihoterapia cognitiv comportamentala este de asemenea cruciala pentru a trata tulburarile anxietatea generalizata.

Psihoterapia de familie si psihoterapia de grup

Cand vine vorba de tratarea bolilor si tulburarilor psihice, colaborarea cu un psihoterapeut se dovedeste a fi extrem de importanta pentru pacienti. Atat psihoterapia de grup, cat si cea de familie, se dovedesc a fi cu adevarat de ajutor atunci cand vine vorba de tratarea tulburarilor de anxietate.

Cand mergi la o clinica de psihoterapie, psihoterapeutul iti va vorbi in detaliu despre problemele pe care le ai.

kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *