nov. 3, 2020
1042 Views
0 0

Sfaturi pentru ingrijirea corecta a gazonului

Postat de

Majoritatea celor care se muta la casa viseaza un gazon verde, sanatos, uniform, fara buruieni pe care sa poata calca cu incredere, chiar si cu picioarele goale. Obtinerea unei astfel de peluze este posibila prin instalarea de rulouri de gazon. Insa operatiunile de intretinere trebuie respectate pentru mentinerea acesteia.

Cum ingrijesti corect gazonul?

Primul pas pentru o peluza sanatoasa este alegerea furnizorului. Ideal este sa cumperi gazon rulat direct de la un producator de gazon. Astfel vei obtine consultanta specializata cu privire la toate provocarile pe care le vei intampina in procesul de formare a unui covor de gazon.

Cu ajutorul specialistilor in domeniu, am conturat cateva sfaturi care te vor ajuta sa te bucuri de un gazon perfect. Exista 4 procese esentiale pe care trebuie sa le faci cu frecventa:

Irigare

Irigarea corecta este o conditie esentiala pentru un gazon sanatos. Primavara si toamna este suficient ca acesta sa fie udat o data la doua zile cate 15 minute, iar vara, atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate, este nevoie de una sau chiar doua udari pe zi. Este important ca pe timp de vara gazonul sa fie irigat fie dimineata, pana in ora 8:00, fie seara, dupa ora 19:00, astfel incat razele UV sa nu mai fie atat de puternice ca pe parcursul zilei. Daca este udat dupa-amiaza, apa se va usca pe firul de iarba si nu va ajunge pana la radacina. Desi o cantitate mai mare de apa poate parea o idee buna, nu este. Asigura-te ca irigi optim astfel incat apa sa nu balteasca pe suprafata peluzei. In caz contrat, apare riscul de putrezire a radacinilor.

Fertilizare

In mod normal, firele de gazon isi iau nutrientii din pamant, prin intermediul radacinilor. Totusi, solurile sunt tot mai sarace in substante nutritive; de aceea, este bine ca o data la doua luni covorul de gazon sa fie supus unui proces de fertilizare.

Un ingrasamant cu potasiu si fosfor va proteja impotriva bolilor si va intari sistemul radicular. Acesta trebuie sa fie aplicat uniform pe toata suprafata gazonului si sa nu depaseasca doza recomandata de producator.

Tundere

Prima tundere a gazonului se face atunci cand firul de iarba atinge 10 cm. Este bine sa se tunda cu atentie, doar varfurile firelor, respectand de fiecare data regula de 1/3 din inaltimea firelor de iarba.

Pentru un fir viguros, exista cateva trucuri pe care trebuie sa le stii:

  • Tunderea regulatat este esentiala; mai des in sezoanele de vegetatie, mai rar primavara devreme și toamna tarziu;

  • Este bine sa se tunda in directii diferite la fiecare tundere;

  • Ultima tundere din an trebuie sa aiba loc la inceputul lunii noiembrie;

Aerare

Un ultim proces pe care trebuie sa il duci la bun sfarsit daca iti doresti un gazon sanatos este cel de aerare. Acesta este extrem de important in solul argilos care nu permite dezvoltarea microorganismelor ce sustin cresterea gazonului.

Aerarea implica inteparea terenului cu o grebla sau cu un utilaj special, in asa fel incat radacinile sa poata primi tot oxigenul de care au nevoie.

Ingrijirea gazonului presupune cateva operatiuni specifice; insa peluza verde si viguroasa este locul in care tu si familia ta veti putea petrece momente memorabile.

Categorii:
Casa si Gradina
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *