Paradontoza este o afectiune comuna, caracterizata prin inflamarea gingiilor si a papilelor interdentare. Gingiile se vor inrosi, umfla si vor avea tendinta de a sangera in timpul periajului dentar. Aceasta este modaliatea corpului de a reactiona la anumite bacterii carora le-a fost permisa acumularea in cavitatea bucala.
Cu toate ca este o parte a sistemului de aparare a corpului, inflamatia poate sa cauzeze, eventual, daune. Daca este lasata netratata, aceasta isi poate crea drum de-a lungul radacinilor dintilor si, astfel, va duce la distrugerea structurilor profunde. Astfel, se ajunge la slabirea si, in ultima faza, la pierderea dintilor.
Cum poti recunoaste paradontoza?
Paradontoza debuteaza mereu prin inflamarea gingiilor, fenomen cunoscut drept gingivita. Acest lucru nu te poate ajuta mereu sa-ti dai seama ce afectiune prezinti, insa un simptom care te va avertiza cel mai sigur asupra a ceea ce ai este sangerarea gingivala in timpul periajului dentar. Gingiile vor fi inrosite, umflate si este posibil sa observi un strat decolorat pe suprafata dintilor – placa bacteriana.
Daca gingivita este lasata netratata, poate sa duca la aparitia paradontozei si, de foarte multe ori, nu vei fi avertizat de semne concludente si frecvente.
Cu toate acestea, poti experimenta cateva dintre urmatoarele simptome: sangerari provocate in timpul periajului, a meselor sau chiar spontan, respiratie urat mirositoare, schimbari in pozitionarea dintilor, alungirea dintilor si durere. Sangerarea gingiilor este mai putin pregnanta in cazul fumatorilor, din cauza efectului pe care il are nicotina asupra vaselor de sange.
Paradontoza este observata de persoanele afectate abia cand ajung la varsta de 40-50 de ani, atunci cand cavitatea bucala a avut deja parte de multe daune. Cu toate acestea, un medic dentist este capabil sa detecteze semnele paradontozei inca de la inceputul aparitiei acesteia, in timpul unor consultatii de rutina.
Cum poti sa previi paradontoza?
Din fericire, paradontoza nu este inevitabila. Dezvoltarea acesteia poate fi prevenita prin adoptarea unor obiceiuri de igiena orala si prin vizitele regulate la medicul dentist. Spala-te pe dinti in mod frecvent si foloseste ata dentara in zonele in care dintii iti sunt foarte apropiati. De asemenea, viziteaza un cabinet stomatologic profesionist, asa cum este DentalExcellence.ro, in vederea consultatiei de specialitate.
Ai grija la dintii ciobiti si in jurul plombelor sau a coroanelor, intrucat placa bacteriana se acumuleaza in aceste zone cu o mai mare usurinta, din cauza accesului limitat pe care il ai asupra lor. Apa de gura este un element binevenit in rutina ta zilnica, intrucat impiedica dezvoltarea bacteriilor si a aparitiei fenomenelor inflamatoare. Aceasta ar trebui sa fie folosita la finalul periajului dentar.
Daca in urma unei tehnici inadecvate de curatare dentara depozitele bacteriene raman inca pe suprafata dintilor, acestea se vor transforma in depozite calcificate, care nu vor putea fi inlaturate cu periuta de dinti. Dentistul tau va identifica depozitele de tartru in timpul consultului stomatologic si le va elimina printr-o metoda de curatare profesionala.
Programarile regulate la un cabinet stomatologic sunt foarte importante pentru mentinerea unor dinti sanatosi. Daca ai observat cateva dintre simptomele pe care le provoaca paradontoza, atunci este timpul sa iei legatura cu un medic dentist, pentru a te sfatui in legatura cu tratamentul pe care va trebui sa-l iei si stilul de viata pe care va trebui sa-l adopti din punctul de vedere al igienei orale.