mai 23, 2022
362 Views
0 0

Ce mai ai de facut daca ai cumparat deja un scuter Piaggio

Postat de

Scuterele Piaggio, la fel ca motocicletele, pot deveni, foarte usor, vedetele acestei veri. De aceea, este util pentru tine, dar si pentru prietenii tai, sa detii un scuter apartinand acestei companii. Dar oare, o asemenea marca de scuter poate fi un avantaj atunci cand te gandesti la cumpararea unui set de piese Piaggio la preturi avantajoase atunci cand ai ai mare nevoie de ele? Cu siguranta, raspunsul pozitiv iti va surade, mai ales ca iti doresti, nu-i asa, calatorii urbane sigure. Pentru piese Piaggio originale scuter-mania este raspunsul!

Respecta legislatia

Pentru inceput, haide sa vedem ce este un scuter!

Conform definitiei scuter este un moped si este un vehicul cu doua sau trei roti a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25km/h, dar nu depaseste 45km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc sau cu un motor electric a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4kw, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350kg.

Pe scurt, orice vehicul ce depaseste viteza de 25km/h se incadreaza in acest moment ca moped (sau motociclu L1e in limbajul celor de la R.A.R. – Registrul Auto Roman). Atentie la motor, piesele de la transmisie sunt printre cele mai importante!

Trebuie permis?

Raspunsul este cu siguranta da. Ca sa conduceti un scuter pe drumurile publice va trebuie permis de conducere, nu conteaza categoria permisuluiPuteti conduce fără permis doar biciclete electrice, trotinete electrice sau alte vehicule electrice ce nu depășesc viteza de 25km/h, iar cu acestea trebuie sa va deplasati pe pistele de biciclete acolo unde acestea exista.

Conform legilatiei in vigoare (valabila pentru anul 2022) toate vehiculele ce depasesc viteza de deplasare de 25km/h trebuie inregistrate ca mopede la primarie si se pot conduce pe drumurile publice doar daca sunteti posesorul unui carnet de conducere.

Toti posesorii de carnet de conducere categoria B (masina) pot conduce scutere pe drumurile publice fara nicio alta cerinta sau alt examen. Asadar, poti sa lasi oricand propriul vehicul in parcare si sa calatoresti pe un scuter Piaggio, mai ales daca te afli la o ora de varf.

Actele de care am nevoie

La partea de inmatriculare devin lucrurile mai neclare, deoarece fiecare primarie procedeaza dupa cum crede ea de cuviinta. Noi iti spunem cum trebuie facute lucrurile ca la carte. Scuterele (mopedele) nu trebuie inmatriculate la Politie, ci trebuie inscrise la Primarie si se primeste un numar galben si un talon. Scuterele se pot conduce doar pe teritoriul Romaniei.

Ce trebuie sa primiti de la vanzatorii/dealerii autorizati care comercializeaza scutere? Trebuie sa primiti factura fiscalacertificatul de garantie si certificatul de conformitate european (COC) sau puteti primi direct cartea de identitate a vehiculului (CIV) caz in care trebuie sa fiti extrem de fericiti, deoarece va scuteste de drumul la R.A.R. cu scuterul. Fara acel COC, respectiv fara CIV nu puteti face nimic cu scuterul (doar sa-l conduceti ilegal).

Categorii:
Auto-Moto
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *