mai 11, 2020
1197 Views
0 0

Cum folosim corpuri de iluminat interior, sfaturi de la designeri

Postat de

Cand te gandesti la spatiul pe care il ai in casa, la ambianta si atmosfera, iluminatul interior ar putea fi unul dintre cele mai fundamentale elemente. Niste lumini mai stralucitoare in casa te-ar putea ajuta sa te simti mai energic, pe cand luminile mai slabe te-ar putea ajuta sa te relaxezi si ti-ar putea induce o stare de somnolenta.

Dorinta noastra este ca fiecare dintre voi sa aleaga corpuri de iluminat in functie de necesitati. Asadar, am pregatit o serie de sfaturi care sa sustina acest demers.

1. Fa un plan de iluminat

Daca incepi de la zero sau rederecorezi o incapere, creeaza-ti un mic plan de iluminare, care se vizeze aspectele importante. Gandeste-te ce activitati desfasori in fiecare camera, caracteristicile cheie pentru fiecare camera in parte, ce doresti sa evidentiezi.

In momentul in care iti faci planul ar trebui sa tii cont inclusiv de arhitectura incaperii. Ia in considerare lumina pe care ti-ai dori sa o aiba incaperea. De exemplu, pentru dormitor poti opta pentru lumini calde, care sa induca acea stare de somnolenta, iar pentru bucatarie o lumina mai rece, care sa iti dea energie in momentele in care ai chef sa gatesti.

Planificarea timpurie te poate face sa iti dai seama mult mai bine ce corpuri de iluminat trebuie sa alegi si ce fel de lumini sa folosesti pentru ele.

2. Stabileste cum va fi iluminatul

Abordeaza in mod stratificat iluminatul dintr-o camera. Adica, imagineaza-ti mai multe surse de lumina pe diferite niveluri pentru a crea o atmosfera diferita in camera. Trebuie sa alegi in functie de ce se potriveste cel mai bine cu obiceiurile tale.

Corpurile de iluminat si lumina, in general, pot schimba dimensiunea unei camere, facand-o sa para mai mare sau mai mica. Utilizeaza lumina pentru a profita de la maxim de dimensiunea si forma fiecarei incaperi in parte.

3. Asigura-te ca iluminatul este util

Cum am mentionat si anterior, trebuie sa iei in considerare ce activitati desfasori in fiecare camera, ce tipuri de corpuri de iluminat iti trebuie si in ce mod te poate influenta sau nu iluminatul interior.

Gatitul necesita lumini mai intense, tocmai de aceea, in bucatarie ar fi bine sa combini lumini de tavan si lumini de perete – dar poti avea si alte optiuni, modul in care e realizata bucataria este foarte important in alegerea corpurilor de iluminat si locurile in care acestea vor fi dispuse.

Pentru locurile de citi ai nevoie de un corp de iluminat flexibil si care iti permite schimbarea nivelului de luminozitate.

Baile necesita, in general, corpuri de iluminat atat pe pereti/perete, cat si in tavan.

4. Alege-ti becurile cu atentie

Becurile pe care le alegi ar trebui sa fie mai mult decat un gand ulterior, ceva ce alegi prin supermarket, nefiind sigur de ce ai nevoie.

Ar trebui sa iei in considerare urmatoarele lucruri in momentul in care alegi becuri pentru un corp de iluminat:

– De câtă lumină ai nevoie în locuinţa ta? (wati)
– Ce atmosfera incerci sa generezi in incapere? Cum am stabilit si anterior, tonul luminii poate schimba atmosfera din incapere.
– Trebuie sa iei in considerare eficienta energetica (pentru luminile utilizate mai frecvent).
– Incearca sa faci un design pentru corpurile de iluminat pe care ti le-ai dori si pentru modul in care ti-ai dori ca acestea sa fie asezate – in momentul in care vei achizitiona corpurile de iluminat vei fi mult mai constient de ceea ce ai nevoie.

Categorii:
Casa si Gradina
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *